| Vesti | Hardver | Facebook-ov Aquila dron uspešno sleteo
Hardver

Facebook-ov Aquila dron uspešno sleteo

FacebookDron

Letelica Aquila, delo ruku kompanije Facebook, je novi poduhvat kojime bi se omogućila internet veza za udaljene delove sveta. Čelnici su se potrudili da kreiraju letelicu koja je lagana po težini, kao i ne previše zahtevna aerodinamički i koja nastoji da obori rekord letelice koja je najduže ostala u vazduhu.

Testiranja su otpočela još pre par godina, a Aquila je obavila svoj prvi puni let krajem Juna prošle godine, ali se srušila nakon što je provela 96 minuta u vazduhu u Yumi, u Arizoni.

Slučaj je podstakao istragu američkih vlasti, koja je otkrila da je autonomni avion propao zbog vetrovitih uslova. Drugi kompletni let, koji je održan je 22. maja, trajao je sat i 46 minuta i uspešno je sleteo.

Ali u čemu leži korisnost Aquile?
Svrha Aquile je da obezbedi internet u udaljenim delovima sveta, kao i da obori rekord za najduži let. Raspon krila joj je širi od Boeing-a 737, ali je lagana po težini kako bi  mogla da se zadrži što duže u vazduhu, stoga je telo od letelice napravljeno od kompozitnih ugljenih vlakana. Aquila skuplja onoliko energije iz sunca koliko joj je potrebno da joj oprema, propeleri, grejači i svetlosni sistemi rade kada padne mrak.

 

FacebookDron 01 T

 

Iako Aquila sama može da se snalazi u vazduhu, ipak biva kontrolisana od strane brojnih tehničara, inženjera i pilota. Oni kontrolišu letelicu kroz softver koji ustanovljuje pravac, brzinu i visinu letenja, a čak se i Aquili može poslati GPS ruta. Takođe, poletanje i sletanje je automatsko, a brzina letenja je izuzetno lagana, kako bi se što manje energije trošilo, dok na većim visinama, čelnici iz Facebook-a se nadaju da će letelica dostići brzinu do 30ak metara u sekundi.

 

FacebookDron 02 T

 

Aquilina krila i propeleri su sastavljeni tako da mogu da izdrže let na svim mogućim visinama, a dodatno je opremljena i sa komunikacijskim teretom koji će korisiti lasersku tehnologiju za prebacivanje podataka i do 10 puta brže nego postojeći sistemi.

 

Izvor: Facebook

 

Komentarišite na forumu