| Vesti | Hardver | Cooler Master predstavlja Cosmos SE
Hardver

Cooler Master predstavlja Cosmos SE

CM Cosmos SE

Kompanija Cooler Master vredno radi. Posle predstavljanja HAF Stacker kućišta krajem avgusta meseca, nije prošlo ni mesec dana a najavljeno je novo kućište – Cosmos SE.

Kao i kod svakog tek najavljenog kućišta uvek postoji neki period čekanja dok se ono nađe na našem tržištu, a ovaj put će ga na predstojećem CE&HA sajmu firma Monitor System eskluzivno izložiti na svom štandu, tako da će korisnici moći da ga „ispipaju“ pre zvaničnog dolaska na naše tržište.

Reklo bi se još jedan razlog više za dolazak na CE&HA sajam…

 

 

Cosmos SE kućište se može nazvati kompaktnim Cosmos-om, ali i pored toga je dovoljno prostrano da u njega mogu stati high-end komponente, sistemi vodenih hlađenja, a pruža i odličan protok vazduha, kao i sistem za sakrivanje kablova.

Cosmos SE sadrži i aluminijumske drške radi lakšeg nošenja, i ima sportski izgled koji će zadovoljiti one korisnike koji vole da im kućište bude dovoljno različito, ali ne i previše nakičeno.

Cosmos SE će dolaziti u dve varijante i to u modelima COS-5000-KKN1 i COS-5000-KWN1 od kojih će COS-5000-KWN1 (srednja slika ispod) imati prozirni bočni prozor, pa tako možete istaći vaše komponente u prvi plan.

 

CM Cosmos SE 1 T CM Cosmos SE 2 T CM Cosmos SE 3 T

 

Unutrašnjost je vrlo prostrana, i u nju se može smestiti do 8 3,5″ HDD-ova ili čak 18 2,5″ SSD-ova preko kaveza koji se mogu po potrebi ukloniti. Tu je i podrška za dugačke grafičke karte do 395mm (sa kavezom do 276mm), kao i CPU kulere visine do 175mm.

Sa leve bočne stranice kućišta se nalazi „ispupčenje“ koje omogućuje dosta mesta za sakrivanje kablova. Naime na pojedinim mestima postoji čak 34mm razmaka kroz koji se mogu provući kablovi.

 

CM Cosmos SE unutrasnjost 1 T CM Cosmos SE unutrasnjost 2 T

 

Comos SE podržava ugranju osam ventilatora, dok se četiri već ugrađena. Tako se na prednjem delu kućišta već nalaze dva ventilatora prečnika 120mm sa plavim LED osvetljenjem koje se može po potrebi i isključiti, a ako korisnik to želi umesto dve „dvanaestice“ ugraditi jedan ventilator prečnika 14cm.

Na gornjem delu kućišta je moguće ugraditi dva ventilatora prečnika 12 ili 14cm, dok jedna 14-ca stiže u paketu. Izduvni 120mm ventilator, pozicioniran na zadnjem delu kućišta je ugrađen, dok se sa strane može ugraditi jedan ventilator prečnika 12/14cm. Za hlađenje HDD-ova mogu poslužiti i dva dodatna ventilatora prečnika 12cm koji se mogu ugraditi u same kaveze.

Pored moguće ugradnje osam ventilatora tu je i podrška za radijatore vodenog hlađenja dimenzija 120, 240, 280 i 360mm.

Za borbu protiv prašine tu su filteri, koji se nalaze na vrhu, dnu, prednjoj i bočnoj stranici, koji se pride mogu i vaditi.

 

CM Cosmos SE filter

 

I/O panel se nalazi na vrhu kućišta i sadrži dva USB 3.0, kao i dva USB 2.0 porta, sa nezaobilaznim front audio konektorima.

 

CM Cosmos SE IO panel

 

Mogućnosti:

 

CM Cosmos SE mogucnosti

 

A na video materijal ispod govori više nego hiljadu reči/slika.

 

 

Hlađenje:

 

CM Cosmos SE hladjenje

 

Specifikacije:

 

CM Cosmos SE specifikacije

 

Očekivana maloprodajna cena iznosi oko 159€ sa uračunatim porezom od 19%.

 

Izvor: Cooler Master

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar