| Vesti | Hardver | Click&Touch, prva intuitivna tastatura na svetu, dostupna od avgusta
Hardver

Click&Touch, prva intuitivna tastatura na svetu, dostupna od avgusta

„Clevetura LLC“, beloruska startap kompanija, završila je sa razvojem sistema intuitivne tastature, tehnologije koja kombinuje tastaturu, tačped i miša. Sa senzorima ugrađenim u tipke, obezbeđuje automatski i neprimetan prelaz između kucanja i režima kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svetu će biti dostupna u avgustu u okviru brenda „Prestigio“.

Tehnologija kompanije „Clevetura“ koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. Ovo je jedinstveno u njenom radu u poređenju sa drugim uređajima, kao što su laptopovi ili tastature koji koriste eksterni panel osetljiv na dodir. Tipke reaguju na gestove kao tačped ili miš, a korisnici mogu da kucaju, skroluju ili pomeraju kursor bez promene položaja njihovog dlana.

Prebacivanje između režima je automatsko, sa ugrađenim mikrokontrolorem koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir i potez. Korisnici ne moraju da razmišljaju o režimima jer sistem prepoznaje šta rade. Intuitivna interakcija sa uređajem i novo korisničko iskustvo su ono što ovaj sistem čini jedinstvenim.

„Poseban panel osetljiv na dodir nije neophodan za tastaturu, jer tipke vrše svoju funkciju za vas. Sve što bi trebalo da uradite je da pređete preko njih kako biste kontrolisali kursor ili vršili druge operacije. Zgodan je, funkcionalan i štedi vreme jer ne morate stalno da menjate položaj ruke. U stvari, nudi sasvim novo iskustvo u interakciji sa računarom jer ne morate da razmišljate o ulaznim uređajima s obzirom da se sve radi intuitivno“, objašnjavaju suosnivači kompanije „Clevetura“, Valentin Sokol i Mikhail Krupenkov.

Tehnologija dozvoljava korisniku da obrađuje više istovremenih klikova, dodira ili drugih gestova. To znači da se mogu koristiti svi uobičajeni vidovi interakcije, uključujući zumiranje, prevlačenje i skrolovanje sa dva prsta.

Sistem može da ubrza rad, naročito kada postoji potreba da se istovremeno koriste tastatura i miš. Zamislite da pišete važnu poruku dok vas neko zove na Skype-u. Da biste odbili poziv pomoću miša ili tačpeda, morate da promenite položaj ruke, pomerite kursor, pritisnite dugme za prekid poziva i odaberete prozor sa porukom. Sa „Clevetura“-om, možete da odbijete poziv jednim potezom.

Beloruska startap kompanija „Clevetura“, vlasnik prava na tehnologiju, poslednjih nekoliko godina posluje kao rezident u Belarus Hi-Tech Parku. A Sergey Kostevich, osnivač ASBIS holdinga i brenda „Prestigio“, je investitor u projekat. Trebalo je oko tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada programeri očekuju da dobiju patent za ovu tehnologiju.

 

 

„Od samog početka smo verovali u snagu ovog startapa i potencijale intuitivne tastature, ovo je zanimljiv projekat koji se lako može razvijati. Važno je upoznati korisnike sa tehnologijom i pokazati njenu funkcionalnost. Duboko smo uključeni u ovaj startup. Ovde se ne radi samo o finansiranju; mi promovišemo novu tehnologiju na globalnom tržištu. Ovaj uređaj i njegova tehnologija imaju veliki potencijal“, kaže investitor Sergey Kostevich.

Proizvodnja „Clevetura“ uređaja počinje u julu, dok će Click&Touch tastatura pod brendom „Prestigio“ biti komercijalno dostupna krajem avgusta. Postoje planovi da se proizvede oko 100.000 uređaja do kraja godine.

Na tastaturu se istovremeno može povezati pet uređaja, preko tri Bluetooth kanala, USB priključka i tip-C kabla. Korisnik može da promeni i zvuk ili da ubrza ili vrati video sadržaje prevlačenjem prsta levo ili desno preko gornjeg reda tipki. Mobilna aplikacija se može koristiti za menjanje podešavanja i ažuriranje uređaja. Tastatura je lagana i ergonomska i poseduje useke za dlanove.

Ovaj uređaj će se prvo prodavati u ZND i baltičkim zemljama – Belorusiji, Rusiji, Litvaniji, Ukrajini, Kazahstanu, Estoniji i Letoniji. U budućnosti se očekuje da tastatura bude dostupna za kupovinu i u drugim zemljama.

Potencijalni kupci ove tastature su tehnološki napredni korisnici i vlasnici smart TV uređaja. Takođe, tastatura se može koristiti u b2b industriji, za upravljanje sadržajem na velikom ekranu tokom prezentacija i edukativnih događaja.

„Davanje podrške talentovanim ljudima i obećavajućim projektima je jedan od glavnih ciljeva Hi-Tech Parka. Kompanije iz HTP sve više kreiraju proizvode koji se koriste globalno. Uvek je zadovoljstvo kada beloruski startapovi koji su lansirani ni iz čega ovde u Parku dobiju međunarodno priznanje. Mi ćemo nastaviti da podržavamo startap projekte i u buduće“, rekao je direktor HTP-a, Vsevolod Yanchevsky.

Eksterna tastatura nije jedini moguć vid primene Clevetura tehnologije. Programeri razmišljaju o tome da njihovo znanje i ideje primene na uređaje, uključujući laptopove.

 

Izvor: Click&Touch

 

Komentarišite na forumu…