| Vesti | Hardver | Centar LRZ izabrao IBM superkompjuter
Hardver

Centar LRZ izabrao IBM superkompjuter

ibm

GARCHING, Nemačka, 13. decembar, 2010. godine – Centar LRZ (Leibniz Supercomputing Centre) u Garching-u, Nemačka, potpisao je ugovor sa kompanijom IBM (NYSE: IBM) o razvoju i izgradnji novog superkompjutera, zasnovanog na narednoj generaciji Intel® Xeon® procesora, koji će biti korišćen pri naprednim naučnim istraživanjima. Sistem će koristiti inovativnu tehnologiju rashladnje toplom vodom koja troši 40 odsto manje energije od standardnih rashladnih sistema.

Nazvan „SuperMUC“, novi sistem je deo PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) HPC infrastrukture namenjene istraživačima i industrijskim institucijama širom Evrope. Sistem će pružiti mogućnost naučnoj zajednici LRZ centra da testira teorije, sprovodi eksperimente i predviđa ishode, kao nikada do sada. Izgradnja superkompjutera biće finansirana od strane nemačke federalne vlade i oblasti Bavarija.

U okviru LRZ centra, sprovode se istraživanja iz mnogih oblasti, od kosmologije i začetka univerzuma, preko seizmologije i predviđanja zemljotresa. Kako bi svoje performanse učinio pristupačnim velikom broju korisnika, LRZ centar će izgraditi sistem zasnovan na IBM System x iDataPlex sa više od 14.000 Intel Xeon procesora naredne generacije. SuperMUC performanse će dostizati tri petaflopa, što je jednako radu više od 110.000 kompjutera. Drugim rečima: tri milijarde ljudi, od kojih svaki koristi džepni digitron, moralo bi da izvede milion proračuna u sekundi po osobi kako bi dobili performanse jednake performansama SuperMUC-a.

„SuperMUC će obezbediti do sada najveću energetsku efikasnost zajedno sa izvanrednim performansama koristeći veliki paralelizam Intelovih multicore procesora i inovativnu tehnologiju rashladnje toplom vodom koju predvodi kompanija IBM. Ovakav pristup omogućiće kompanijama da razviju još moćnije superkompjutere kontolišući potrošnju energije,“ izjavio je Prof. Dr. Arndt Bode, predsedavajući Upravnog odbora LRZ centra.

S obzirom da HPC sistemi konstantno povećavaju svoje performanse, neophodna su stalna unapređenja energetske efikasnosti. U skladu sa ovim, LRZ, IBM i Intel kreiraju novi, održiviji pristup računarstvu visokih performansi. Intel sarađuje sa kompanijom IBM na obezbeđivanju energetski efikasnog dizajna, kao i veoma moćnih procesora uz pomoć kojih će mašina funkcionisati. Radni zadaci SuperMUC-a biće izvršavani uz pomoć visokih perfomansi Intel procesora, bez upotrebe specijalnih akceleratora. LRZ, sa svoje strane, ulaže dugogodišnje iskustvo u radu i korišćenju vrhunskih superkompjuterskih sistema.

LRZ je računarski centar Univerziteta u Minhenu i Bavarske akademije nauka i umetnosti. Centar brine o naučnoj mreži u Minhenu, nudi niz servisa i predstavlja vrhunski računarski centar namenjen naučnoj zajednici u Nemačkoj i šire.

SuperMUC je najveći računarski sistem visokih performansi na čijem su projektu kompanije IBM i Intel sarađivale.

„Uz pomoć novog superkompjutera, nemačka i evropska istraživačka zajednica dobija podsticaj da izbije na čelo međunarodne konkurencije,“ izjavio je Martin Jetter, predsedavajući odbora, IBM Nemačka. „Stalne investicije u istraživanje i razvoj omogućiće nam da dođemo do vrhunskih rezultata u budućnosti. Posebno sam zadovoljan činjenicom da je novi sistem dizajniran i razvijen od strane eksperata iz IBM-ovog centra za istraživanja i razvoj u  Boeblingen-u, u saradnji sa kolegama iz SAD-a i Azije.“

Dr. Rajeeb Hazra, direktor sektora High Performance Computing, u kompaniji Intel, izjavio je: „Jedinstveno partnerstvo kompanija Intel i IBM, zajedno sa našom mikroprocesorskom tehnologijom naredne generacije, dovelo je do razvoja najinovativnijeg, najmoćnijeg i energetski efikasnog superkompjuterskog rešenja. Velika nam je čast što smo deo ove saradnje i verujemo da ćemo postaviti nove standarde akademskih i vladinih superračunarskih instalacija.“

 

Komentarišite na forumu