| Vesti | Hardver | ASUS predstavlja Z97 i H97 matične ploče
Hardver

ASUS predstavlja Z97 i H97 matične ploče

ASUS Z97 maticne ploce

Kompanija ASUS je predstavila kompletnu liniju matičnih ploča baziranih na čipsetu iz Intel serije 9 koji dolazi sa LGA 1150 socketom i podržava Haswell, Haswell Refresh, Haswell Refresh K-series / Devil’s Canyon serije CPU-ova. Novi modeli koji nam stižu iz ASUS-a su tradicionalno iz ROG, o kojima smo ranije pisali, kao i TUF (The Ultimate Force), i WS (Workstation) serije. Ove serije matičnih ploča poseduju eskluzivne tehnologije čime mogu pokazati svoj pun potencijal.

ASUS Z97 i H97 matične ploče stižu u novom ruhu čiji je deo i jedinstveni hladnjak, savršeno kružnog oblika, koji se nalazi na PCH čipu nove generacije. Tu je i širok izbor tehnologija koje će zadovoljiti svakog korisnika, bilo da sastavlja računar visokih performansi, moćnu alatku za igranje ili multimedijalni zabavni centar.

5-Way Optimization alatka uz pomoć Dual Intelligent Processors 5 tehnologije optimizuje performanse Vašeg računara samo jednim klikom. U odnosu na prethodnika, 4-Way Optimization alat, bogatiji je za Turbo App – mrežna i audio podešavanja u skladu sa Vašim potrebama. Tu je i unapređena kontrola ventilatora, robusni overkloking, ušteda električne energije…Pored toga, ASUS matične ploče poseduju i Crystal Sound 2 i Turbo LAN, koji ukombinovani donose besprekoran zvuk i manje pingove za kvalitetniji gejming.

 

ASUS NFC Wireless Charger

 

Kod računara koji služe kao kućni centri zabave ASUS HomeCloud pretvara hard disk u privatni „oblak“. Funkcija Wake on WAN omogućava korisnicima da daljinski probude i kontrolišu računar, pomoći nekog od pametnih uređaja. Moguće je strimovati multimedijalne sadržaje sa računara na bilo koji uređaj. Uz ASUS NFC Express 2 i bežični punjač, prikazan na slici iznad, računar može još lakše da komunicira sa drugim uređajima.

 

ASUS Z97 Deluxe 1 T ASUS Z97 Deluxe 2 T
ASUS Z97 Deluxe

 

TUF Sabertooth Z97 Mark 2 i Gryphon Z97 Armor Edition matične ploče, dostupne u ATX i mATX formatima, dolaze u kompletu sa TUF Fortifier, Thermal Armor, i Dust Defender tehnologijama koje obezbeđuju dug vek računara u stabilnost u radu. Na ploči se nalazi novi TUF ICe mikročip koji omogućava veoma precizan monitoring temperatura, kao i kontrolu rada ventilatora bez obzira da li se podešavanje vrši ručno ili uz pomoć alata za optimizaciju u okviru Thermal Radar 2 interfejsa. TUF Fortifier je zapravo vrsta poklopca, pričvršćena za matičnu ploču, koja pretvara celu poleđinu ploče u odvod toplote pomoću kojeg se ona usmerava dalje od ključnih komponenti kao što su VRM i MOSFET-i. Uz to regulaciji toplote pomažu i Thermal Armor koji optimizuje protok vazduha radi efikasnijeg hlađenja, kao i Dust de-Fan tehnologija koja usmerava prašinu dalje od VRM-a. Svi modeli TUF Z97 matičnih ploča, uključujući i Sabertooth Z97 Mark 2 i Gryphon Z97, poseduju pouzdane TUF komponente za maksimalnu izdržljivost.

 

ASUS Z97 PRO 1 T ASUS Z97 PRO 2 T
ASUS Z97 PRO

Pojedine ASUS matične ploče iz 9 serije mogu da prime dva M.2 modula, dva mSATA modula ili dva 2,5-inčna SATA hard diska, a omogućava im da rade u punoj brzini. ASUS Z97 i H97 matične ploče su testirane i dobile potvrdu da su u skladu sa SATA Express standardima, uključujući SRIS, koji obezbeđuje najbolje SATA Express performanse.

ASUS primenjuje stroge standarde provera svih komponenti pa kada se kaže ASUS 5X zaštita, to znači da su upotrebljene najkvalitetnije komponente za izradu ploča a tu su: DIGI+ VRM, DRAM zaštita od prenapona, ESD Guard, visoko kvalitetni 5K solid kondenzatori, kao i I/O panel od nerđajućeg čelika. Uz sve to, sve matične ploče su potvrđeno kompatibilne sa preko 1000 različitih uređaja i prošle su više od 7000 časova rigoroznih testova izdržljivosti.

 

ASUS Z97 A 1 T ASUS Z97 A 2 T
ASUS Z97-A

 
Ove matične ploče poseduju i najnoviji Intelov gigabitni mrežni adapter za manje pingove i veći protok. On omogućava smanjenje opterećenja procesora kako bi se više snage prebacilo na samu igru. Elegantni BIOS je dodatno unapređen i sada uključuje i EZ Tuning Wizard-OC i RAID. Uz ove alate možete lako podesiti sistemske parametre.

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar