| Vesti | Hardver | ASUS predstavio USB-AC53 Nano
Hardver

ASUS predstavio USB-AC53 Nano

ASUS USB-AC53

Kompanija ASUS je najavila USB-AC53 Nano, najmanji svetski 802.11ac Multi-User MIMO (MU-MIMO) USB Wi-Fi adapter. USB-AC53 Nano korisnicima nudi nadogradnju WiFi-a na gotovo svakom laptop računaru i donosi dual-band 802.11ac standard sa brzinama do 867Mb/s na frekvenciji od 5GHz, odnosno 300Mb/s na frekvenciji od 2,4GHz.

Ruteri su usvojili 802.11ac standard mnogo pre nego što je on postao široko rasprostranjen kod komercijalnih laptop računara, što je korisnicima onemogućavalo da na svom laptopu iskoriste pun potencijal brzih rutera. USB-AC53 Nano je rešenje ovog problema, jer pored toga što se veoma lako instalira i koristi, on je dovoljno malih dimenzija da ga možete sve vreme ostaviti uključenog u USB priključak laptopa, bez rizika od fizičkog oštećenja – kako samog adaptera, tako i USB porta u koji je uključen. Interna antena koristi 2×2 dizajn, uz ASUS AiRadar Beamforming tehnologiju koja optimizuje Wi-Fi signal i obezbeđuje brzu i stabilnu konekciju.

Dimenzije USB-AC53 Nano adaptera iznose svega 20 x 14 x 7 mm, a uglavnom samo novi modeli laptop računara iz više klase imaju podršku za 802.11ac standard, tako da brojni korisnici čiji laptopovi podržavaju jedino stariji i sporiji 802.11n standard ne mogu da iskoriste benefite brzih 802.11ac rutera.

 

ASUS USB-AC53 1

 

Već postoji veliki broj rutera koji podržavaju 802.11ac MU-MIMO tehnologiju, ali nažalost mali broj drugih uređaja podržava ovu tehnologiju. MU-MIMO tehnologija omogućava većem broju kompatibilnih MU-MIMO uređaja da istovremeno rade na svojim maksimalnim brzinama, čime se poboljšavaju ukupne performanse mreže. Međutim, MU-MIMO tehnologija funkcioniše jedino kada je podržavaju i ruter i uređaj koji je povezan na ruter.

Dual-band USB-AC53 Nano podržava brzine do 867Mb/s na frekventnom opsegu od 5GHz i do 300Mb/s na frekventnom opsegu od 2,4GHz. Frekventni opseg od 5GHz, koji je manje podložan smetnjama koje mogu da uzrokuju komšijske Wi-Fi mreže, je idealan za strimovanje 4K UHD video materijala ili onlajn gejming bez primetljivog povećanja laga. Dual-band mogućnosti USB-AC53 Nano adaptera dolaze do izražaja kod korisnika čiji laptop računar podržava samo single-band (2,4GHz) mreže, dok kod korisnika čiji laptop računar podržava dual-band 802.11n Wi-Fi standard USB-AC53 Nano adapter donosi podršku za brži 802.11ac tj. veće brzine prenosa.

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar