| Vesti | Hardver | ASUS najavio Maximus IX Extreme
Hardver

ASUS najavio Maximus IX Extreme

ASUS Maximus IX Extreme

ASUS Republic of Gamers (ROG) je najavio Maximus IX Extreme, novu gejming matičnu ploču sa Z270 čipsetom i integrisanim monoblokom za vodeno hlađenje. Rashladno rešenje koje je primenjeno na ovoj ploči je kreirano u saradnji sa kompanijom Bitspower, a senzori za merenje protoka, detektovanje curenja i merenje temperature su integrisani u sam monoblok, što znatno olakšava postavljanje cevi i kablova.

Pored podrške za Intel Core procesore sedme generacije, tu su ASUS Aura Sync osvetljenje, podrška za ultra-brzu DDR4 4133MHz memoriju, kao i najnoviji SupremeFX S1220 audio kodek sa 113dB odnosom između signala i šuma na ulazu.

ROG Maximus IX Extreme matična ploča dolazi sa obimnom zaštitom koja podrazumeva unapred montirani I/O štit, ojačane SafeSlot PCI Express slotove, SafeDIMM slotove za memoriju i bakarni premaz na ivicama PCB-a. Tu su i najsavremenije mogućnosti za povezivanje, kao što su dva M.2 PCIe 3.0 x4 slota, USB 3.1 front-panel konektor, 2×2 802.11ac Wi-Fi sa podrškom za MU-MIMO i Thunderbolt 3 sa brzinom prenosa podataka do 40Gb/s.

 

ASUS Maximus IX Extreme 1

 

Maximus IX Extreme pojednostavljuje implementaciju vodenog hlađenja, zahvaljujući integrisanom monobloku za hlađenje procesora i modula za regulaciju napona. Ugrađeni merač protoka prati stanje pumpe u realnom vremenu, dok temperaturni senzori prate temperaturu vode na ulazu i izlazu. Za dodatnu sigurnost, ROG monoblok poseduje i senzor koji detektuje curenje i automatski isključuje sistem. Monoblok za vodeno hlađenje je u direktnom kontaktu sa integrisanim hladnjakom M.2 slota, čime se smanjuje temperatura M.2 SSD uređaja i sprečava pad performansi koji može biti izazvan visokom temperaturom. Ova matična ploča poseduje osam konektora za ventilatore radijatora, koji su praktično raspoređeni.

Novi audio kodek donosi 113dB odnos između signala i šuma na line-in, kao i 120dB na line-out konektoru. SupremeFX S1220 kodek je opremljen ESS Sabre Hi-Fi ES9023P digitalno-analognim konverterom (DAC) i Texas Instruments RC 4580 operacionim pojačavačem. Zarad lakšeg raspoznavanja u svim svetlosnim uslovima, svi 3,5mm audio priključci na Maximus IX Extreme matičnoj ploči su osvetljeni LED osvetljenjem u adekvatnim bojama.

 

ASUS Maximus IX Extreme 2

 

Sonic Studio III softver je nadograđen i sada poseduje mogućnost rutiranja audio signala na različite izlaze, kao i instant audio profile. Sonic Radar III je takođe nadograđen i sada procesora zvuk preciznije nego ranije i omogućava igračima grafički prikaz izvora zvuka, kako bi uvek znali gde su i šta smeraju njihovi neprijatelji i saigrači.

Maximus IX Extreme je opremljena brojnim sistemima zaštite, koji štite i ploču i korisnika. Unapred montirani ROG I/O štit istovremeno olakšava ugradnju matične ploče i predstavlja zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja od 12kV, dok bakar na ivicama istovremeno čini matičnu ploču lepšom i pruža dodatnu zaštitu od elektromagnetnih interferencija. SafeSlot je ASUS-ova verzija PCIe slota, a reč je o ojačanom PCIe slotu koji može da izdrži i najteže grafičke karte, bez opasnosti od oštećenja koje može nastati prilikom ispadanja kartice iz slota usled njene velike mase. SafeDIMM je ekskluzivni DIMM slot koji donosi znatno veću izdržljivost u poređenju sa tradicionalnim DIMM slotom.

 

ASUS Maximus IX Extreme 3 T ASUS Maximus IX Extreme 4 T ASUS Maximus IX Extreme 5 T

 

Maximus IX Extreme poseduje najsavremeniji Intel mrežni adapter (I219-V) koji smanjuje opterećenje procesora, tako da više snage ostaje na raspolaganju za igru i sam gejmplej. Nova matična ploča raspolaže sa dva PCIe 3.0 x4 M.2 slota sa podrškom za NVMe SSD RAID. Tu je USB Type C, kao i Thunderbolt 3 sa brzinom prenosa podataka do 40Gb/s. Još jedna od opcija za povezivanje, kojom Maximus IX Extreme raspolaže, je i 802.11ac Wi-Fi sa 2×2 dual-band 2,4/5GHz i brzinom prenosa do 867Mb/s, kao i podrškom za MU-MIMO tehnologiju.

 

ASUS Maximus IX Extreme spec

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar