| Vesti | Hardver | Apple je „osvežio“ MacBook Air
Hardver

Apple je „osvežio“ MacBook Air

apple

Kompanija Apple je predstavila novi Apple MacBook Air koji poseduje procesore najnovije generacije, Thunderbolt I/O tehnologiju brzog transfera podataka, tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem i Mac OS X Lion. Do dva puta boljih performansi u odnosu na prethodnika, sa fleš memorijom za trenutni odziv sistema i kompaktnog dizajna, toliko je portabilan da ga možete poneti bilo gde.

 

„Portabilan, pristupačan i moćan, MacBook Air je vrhunski notebook računar za svakodnevnu upotrebu“, izjavio je Filip Šiler, viši potpredsednik za marketing proizvoda na globalnom nivou u kompaniji Apple.

MacBook Air je dostupan u modelima od 11 i 13 inča koje jednostavno možete smestiti u tašnu, torbu ili ranac. Širina izdržljivog aluminijumskog kućišta MacBook Air-a na najtanjem delu iznosi 0,11″ i 0,68″ na najširem. Fleš memorija omogućava trenutno startovanje sistema i brz pristup podacima, veću pouzdanost i neverovatnu uštedu električne energije. Model od 11″ teži oko 1 kg, autonomija baterije iznosi oko 5 sati, dok model od 13″ teži oko 1.3 kg, sa autonomijom baterije oko 7 sati.

 

MacBookAir_Hero_1_T

 

Sa najnovijim dvojezgarnim Intel Core i5 i Core i7 procesorima, novi MacBook Air je do dva puta brži od svog prethodnika i poseduje svu snagu koja je neophodna za obradu fotografija i filmova, FaceTime pozive, igranje igara i rad sa dokumentima i prezentacijama. MacBook Air takođe poseduje Intel HD 3000 grafiku i nudi do 4 GB brže memorije na 1333 MHz.

Thunderbolt I/O tehnologija omogućava do sada neviđenu proširivost kod MacBook Air računara. Putem jednog kabla korisnici mogu svoj računar da povežu sa periferijama visokih performansi i novim Apple Thunderbolt Display-om, vrhunskim docking station-om za vaš Mac notebook. Thunderbolt se može jednostavno prilagoditi kako bi podržale konekcije kao što su FireWire i Gigabit Ethernet.

MacBook Air dolazi sa tastaturom koja poseduje pozadinsko osvetljenje duž cele svoje površine i inovativnim staklenim Multi-Touch trackpadom. Dizajnirana kako bi odgovorila na zahteve lakoće i udobnosti, tastatura sa pozadinskim osvetljenjem koristi senzor za automatsko detektovanje promena osvetljenja ambijenta i prilagođava jačinu svetlosti bilo kom okruženju. Multi-Touch trackpad podržava Multi-Touch pokrete karakteristične za operativni sistem Lion, kao što su kružno skrolovanje, tapkanje i ‘štipanje’ za zumiranje web strane ili slike i prevlačenje levo i desno za okretanje strana ili navigaciju kroz aplikacije u širokom formatu.

MacBook Air takođe poseduje sjajni ekran visoke rezolucije sa LED pozadinskim osvetljenjem koji je neverovatno tanak, a ipak poseduje rezoluciju mnogo većih i glomaznijih ekrana. Sa ultra brzom Wi-Fi konekcijom možete bežično preuzeti aplikacije sa Mac App Store-a, muziku i filmove sa iTunes-a, bekapovati podatke uz pomoć Time Capsule uređaja i brzo i jednostavno deliti fajlove putem AirDrop opcije. MacBook Air poseduje Bluetooth za bežične periferije i dva USB porta za jednostavno povezivanje sa žičnim i bežičnim uređajima koje svakodnevno koristite.

Apple je sa linijom notebook računara lider u dizajnu koji je prihvatljiv za životnu sredinu, a MacBook Air ispunjava stroge Energy Star 5.2 standarde i postiže EPEAT zlatni status. Sva unibody kućišta napravljena su od aluminijuma koji se lako reciklira i dolaze sa ekranima sa LED pozadinskim osvetljenjem koji štede energiju i koji ne sadrže živu, dok staklo ne sadrži arsenik. Mac notebook računari ne sadrže bromirane i PVC materijale i sačinjeni su od materijala koji mogu da se recikliraju.

Svi MacBook Air računari dolaze sa Mac OS X Lion i iLife inovativnim softverskim paketom kompanije Apple za kreiranje i deljenje fotografija, filmova i muzike. Lion uvodi više od 250 novih opcija za Mac, uključujući Multi-Touch pokrete, podršku za prikaz aplikacija u širokom formatu, Mission Control opciju, inovativni način za prikaz svega što se dešava na vašem Mac računaru,  Mac App Store – najbolje mesto gde možete pronaći i istražiti veliki broj aplikacija ugrađenih u OS, Launchpad – novo mesto za vaše aplikacije, kao i potpuno redizajniranu Mail aplikaciju.

 

Izvor: Apcom

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar