| Vesti | Hardver | AMD uvodi sledeću generaciju računarstva sa A-serijom APU-ova
Hardver

AMD uvodi sledeću generaciju računarstva sa A-serijom APU-ova

amd

AMD je, čineći dostupnim nove visoko-performansne AMD Fusion APU-ove A-serije, najavio narednu generaciju u potrošačkom mejnstrim računarstvu. Pružajući impresivno računarsko iskustvo u potrošačkim notbuk i desktop računarima, AMD APU-ovi A-serije omogućavaju brilijantnu HD grafiku, odlične performanse i preko 10,5 sati trajanja baterije.

 

U sve više digitalizovanom i vizuelno orjentisanom svetu, potrošači pridaju sve veći značaj multitaskingu, živopisnoj grafici, realističnim igrama, nezastajućim videima, i ultimativnim multimedijalnim performansama. Da bi se izašlo u susret ovim potrebama, AMD APU-ovi iz A-serije kombinuju do četiri x86 CPU jezgra sa moćnom DirectX11 grafikom sa i do 400 Radeon jezgara posvećenim HD video procesorom na jednom čipu. AMD APU-ovi iz ove serije takođe omogućavaju napredne sposobnosti poput upravljanja interfejsom putem pokreta, multi-monitorsku podršku, 3D zabavu i stabilizaciju slike u realnom vremenu.

„AMD APU-ovi iz A-serije predstavljaju prekretnu tačku za AMD i verovatno je najveća arhitekturalna promena u industriji još od pronalaska mikroprocesora“, kaže Rik Bergman (Rick Bergman), viši potpredsednik i generalni menadžer, AMD Proizvodi Grupe. „Ona najavljuje dolazak sasvim novog iskustva i omogućava grafiku bez presedana u vidu video performansi u notbukovima i PC-ima. Od danas mi donosimo grafiku diskretne klase u mejnstrim“.

 

AMD APU-ovi A-serije se trenutno isporučuju i planirano je da se pojave u više od 150 notbuka i desktop računara vodećih OEM-ova tokom drugog kvartala 2011-te. Donoseći serijske i paralelne računarske sposobnosti za HD video, 3D rendering i poslovima koji intezivno koriste podatke na jednom procesorskom čipu, ovi APU-ovi nude programerima softvera snagu i potencijal bez presedana u sve manjem pakovanju.

 

AMD AllDay Potrošnja: Dugo trajanje baterije

Ovi APU-ovi isporučuju snagu prema onome kako korisnik zaista koristi svoj PC – celog dana, bez žrtvovanja performansi. Isporučujući više od 10,5 sati trajanja baterije u mirovanju, što je više od 50 posto uvećanja u poređenju sa AMD-ovom 2010 mejnstrim, platformom korisnici mogu završiti sve svoje poslove ili odgledati više HD filmova sa samo jednim punjenjem baterije. Dodatno, AMD dinamički promenljiva grafika optimizuje trajanje baterije na PC-ima koji koriste AMD dual-grafičko rešenje, inteligentno upravljajući statusom potrošnje APU-a i odvojenog diskretnog AMD Radeon GPU-a.

 

„Vreme trajanja baterije za AMD APU-ove A-serije je ogroman korak napred i iznenadiće mnoge potrošače i komercijalne kupce“, kaže Kris Kloren (Chris Cloran), potpredsednik i generalni menadžer, klijentske divizije u AMD-u. „Odlične performanse će ljudima dati neke veoma revolucionarne sposobnosti, poput stabilizacije slike u realnom vremenu – uklanjajući tokom gledanja svo podrhtavanje videa snimanog iz ruke“.

 

Brilijantan HD: Svaki piksel je bitan

Ljudi, na njihovim PC-jevima, kreiraju, dele i sve više uživaju u digitalnom sadržaju nego ikada pre. AMD VISION Engine koji je najnapredniji hardver i softver koji se nalazi u svakom AMD APU ove serije pomaže da svaki sadržaj poput videa, igara i fotografija izgleda najbolje što može. HD video je kristalno čist putem posvećene tehnologije za video prikaz i dinamičkog post-procesinga, a websajtovi se brže renderuju pomoću akceleracije HTML5 i Direct2D komponenti. Editovanje, transfer i prikaz HD sadržaja je brži i lakši sa podrškom za napredne standarde povezivanja, uključujući HDMI 1.4a, DisplayPort 1.1, i USB 3.0, zajedno sa prirodnom podrškom za više monitora.

 

Takođe sa predstavljanjem AMD APU-ona A-serije predstavlja se i sposobnost pod nazivom AMD Steady Video dizajnirana da stabilizuje video snimak tokom prikaza – čineći da nestabilan, skakutav sadržaj izgleda veoma glatko. Ovi APU-ovi mogu takođe da omoguće i napredne sposobnosti poput interfejsa kontrolisanog pokretom, 3D igranja i 3D Blu-ray video zabave tj. osobina koje su sada ključ potrošačkog PC iskustva i očekivanja.

 

Svaki PC izgrađen sa AMD APU-om A-serije pruža brilijantan HD nudeći DirectX 11 sposobnu grafiku. Samo AMD Fusion APU-ovi nude pravu AMD dual-grafiku, sa ubrzanjem i do 75 procenata, kada su upareni sa AMD Radeon diskretnom grafičkom kartom.

 

Personalno Superračunarstvo: Ultimativne Performanse

Potrošači obavljaju više stvari nego ikad sa njihovim PC-ima, od posla do igranja igara, i sa predstavljenim APU-ovima čak i laptopovi mogu da održe korak. AMD APU-ovi iz oev serije obezbeđuju da korisnik ima dovoljno procesorske snage i za rad sa najzahtevnijim aplikacijama poput obrade videa i fotografija, prepoznavanja lica i pokreta i multitasking scenarija. Za najzahtevnija okruženja, ovi APU-ovi nude AMD Turbo Core tehnologiju, koja dinamički optimizuje i ubrzava CPU i GPU performanse prema potrošački-efikasnim nivoima u zavisnosti od pokrenutih aplikacija.

 

Rastući AMD Fusion Ekosistem

AMD je od lansiranja AMD Fusion APU-ova u Januaru 2011. uočio veliki zamah u zajednici razvoja softvera sa više od 50 vodećih aplikacija koje su sada akcelerisane familijom AMD Fusion APU-ova. I napredni pretraživači poput Internet Explorer 9 donose još živopisnija, kao i web iskustva naredne generacije kada se izvršavaju na AMD Fusion APU-pokretanom PC-u. Inauguralni AMD Fusion Razvojni Samit predstavlja forum za saradnju programera, akademista i inovatora na paralelnom programiranju i industrijskim standardima, poput OpenCL, i pomaže da se izgradi softverski ekosistem na najnovijim računarskim metodologijama.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar