| Vesti | Hardver | AMD predstavlja svoju serversku platformu: upoznajte Fiorano, Kroner
Hardver

AMD predstavlja svoju serversku platformu: upoznajte Fiorano, Kroner

amd

 

AMD je konačno izbacio svoju SR5600 seriju čipsetova, od ranije poznatih pod kodnim imenom Fiorano. Ono što čini ovo predstavljanje jednim od najvažnijih za AMD je činjenica da je ovo prvi server/workstation čipset koji su oni sami napravili. Sa obziorom da je AMD otvoreno izjavio da je nema nameru da se su skorije vreme suprostavlja Intelu na polju workstation logistike, ovaj čipset možemo doživeti kao samo serverski.

 

 

AMD je predstavljanjem svoje „Six-Core AMD OpteronTM processor with AMD Chipset platform“ ideje napravio veliki korak napred u svojoj strategiji kako bi kupcima serverskih platformi obezbedio integraciju svih potrebnih elemenata – CPU, chipset i GPU.

 

Fiorano platforma se sastoji od AMD SR5670 i SR5690 northbridge-a i SP5100 southbridge-a koji poseduju ugrađenu podršku za AMD Vi, hardversku ubrzanje za virtuelizaciju (IOMMU – Virtualization I/O). Northbridge dolazi sa neverovatnih 42 PCIe linije i 11 kontrolera (790FX čipset je bio baza za izradu ovog čipa), dok southbridge dolazi sa svim standardnim opcijama koje se očekuju od jednosg serverskog čipseta. Interesantna je činjenica da je AMD povezao ATI ES-100 GPU čip za southbridge a ne northbridge, koristeći PCIe x4 konekciju. Generalno, za servere nije ni potrebno više.

 

21_AMD_Fiorano_Launch_675

Dual sokcet (2S) platforma dolazi sa jednim SR5600 čipom nudeći već spomenutih 42 PCIe linije, dok Quad socket (4S) dolazi sa jednim ili dva SR5600 čipa, nudeći tako impozantnih 84 PCIe Gen2 linija. U samom startu, AMD nudi ovu platformu na vernom socket-u 1207, podržavajući dual-core Santa Rosa, quad-core Barcelona i six-core Shanghai procesore.

opteron_platform_amd_chipset_1

U skladu sa SR5690 čipsetom, AMD takođe predstavlja niže pozicionirane northbirdge čipove, SR5670 i SR5650. Ovde se može i primetiti konvencija naziva ovih čipova; xx90 su „full featured“ čipovi, dok su xx70 i xx50 verzije sa manje mogućnosti čime se postiže manja cena.

opteron_platform_amd_chipset_2

Kao što možemo videti na priloženoj slici, AMD je napravio jednu grešku, Socket F platforma ne podržava RDDR-3 memoriju. Početkom 2010. Godine, AMD će predstaviti dva nova socket-a koji će doneti podršku za RDDR3, Socket C32 i G34. Kao što je očekivano, socket C32 će zameniti  sadašnji socket F (1207) za regularne servere, dok će Socket G34 predstaviti „dual-die“ (MMC, Multi-Chip Module) dizajn sa dva quad (San Paulo) ili six-core procesora (Magny-Cours). Generalno, platforma koju danas predstavlja AMD je ništa više do čipseta koji je optimizovan poslednjih šest meseci u okviru OEM sistema i pripreme za da C32/G34 „roolout“.

 

Tagovi