| Vesti | Hardver | AMD predstavio dva nova APU-a iz G-serije
Hardver

AMD predstavio dva nova APU-a iz G-serije

amd

AMD je objavio trenutnu dostupnost dva nova AMD APU-a iz G-Serije sa termalnom dizajniranom potrošnjom (TDP) od 5,5 i 6,4 W, što je 39 procenata uštede u potrošnji u odnosu na prethodne verzije. Niska potrošnja i malo pakovanje od 361mm²  su idealni za kompaktne ugradne sisteme bez ventilatora  poput digitalnih znakova, kioska, mobilnih industrijskih uređaja i mnogih novih industrijskih standarda male forme izrade poput Qseven-a. Ovo je neprikosnovena ponuda namenjena tržištu nisko potrošnih ugradnih sistema koji sadrže jedan ili dva x86 „Bobcat“ CPU jezgra i DirectX 11-sposoban GPU diskretne klase, na jednom čipu.

 

U pitanju su T40E koji radi na 1 GHz i ima dva jezgra sa Radeon HD6250 GPU-om. Ovaj APU troši 6,4W, dok slabiji model T40R sa jednim jezgrom na istoj frekvenciji sa istim GPU-om troši 5,5W.

 

AMD_APU_GSerije

 

„U prošlosti smo uvideli da su neki od naših kupaca u svoje ugradne sisteme bez ventilatora ugrađivali naše 15W TDP procesore. Danas predstavljamo revolucionarni AMD Fusion APU sa potrošnjom značajno ispod 7W TDP koji ruši sve do sada prihvaćene, tradicionalne norme vezane za ugradne sisteme bez ventilatora“, kaže Badi Broker (Buddy Broeker), direktor divizije Ugradnih Rešenja u AMD-u.  „Dizajneri sistema sada mogu da oslobode svoju kreativnost, jer više nisu sputani problemima vezanim za veličinu i pregrevanje“.

Rešenja bez upotrebe ventilatora su kritična za mnoge male ugradne sisteme kod kojih dodatni troškovi aktivnog hlađenja mogu biti ograničavajući faktor ili za okruženja gde je bešuman rad glavni zahtev. Dodatno, mnogi ugradni sistemi se postavljaju u sredine sa veoma okrutnim uslovima rada gde pristustvo ventilatora može da predstavlja potencijalni uzrok kvara sistema. AMD APU platforma iz G-Serije nudi sposobnosti i performanse najviše klase sa pouzdanošću, cenovnom i energetskom efikasnošću koje ovi sistemi zahtevaju.

Sistemi bazirani na novoj nisko potrošnoj AMD APU platformi iz G-Serije uključuju industrijske mobilne uređaje od Amtek-a, Piko-ITX računare na jednoj ploči od Axiomtek-a, Qseven forme izrade računare-na-modulu od Datakamp-a, i platforme bez upotrebe ventilatora namenjenu digitalnim znakovima od iBASE-a. U dolazećem kvartalu očekuje se da će i drugi partneri ponuditi svoje proizvode.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar