| Vesti | Hardver | AMD otkrio planove razvoja „dvostranog računarstva“
Hardver

AMD otkrio planove razvoja „dvostranog računarstva“

AMD otkrio planove razvoja dvostranog racunarstva

Licenciranje 64-bitne ARM arhitekture i AMD Opteron A-serije ARM serverski CPU kodnog naziva „Seattle“

 

Kompanija AMD je objavila planove za bliska i srednjoročna računarska rešenja koja iskorišćavaju najbolje karakteristike x86 i ARM ekosistema, sa nazvom “dvostrano računarstvo”.

Kamen temeljac ovih planova predstavlja AMD-ovo licenciranje 64-bitne ARM arhitekture za razvoj visoko-performansnih jezgara za brzo-rastuća tržišta. AMD je takođe pružio uvid u planove razvoja “dvostranog računarstva” i grafičkih performansi korišćenjem deljene, fleksibilne infrastrukture kako bi kupci uvideli put inovacija na serverskom, klijentskom, kao i tržištu za polu-specijalizovana rešenja.

 

„Do danas, AMD je bio jedina kompanija na svetu koja je pružala visoko-performansne i nisko-potrošne x86 procesore sa vodećom grafikom. AMD sada čini hrabar korak napred i postaje jedina kompanija koja je u mogućnosti da pruži visoko-performativna 64-bitna ARM i x86 CPU jezgra uparena sa grafikom“, izjavio je Rori Rid (Rory Read), AMD-ov predsednik i CEO i dodao: „Naša inovativna sposobnost dvostranog dizajna, u kombinaciji sa našim portfoliom i stručnosti u domenu visoko-performansnih SoC-a, znači da AMD namerava da pruži dvostrano rešenje koje omogućava našim kupcima da promene svet na efikasnije načine“.

Očekuje se da će do 2017. tržište za ARM i x86-bazirane procesore narasti na više od 85 milijardi $. AMD je na jedinstven način pozicioniran kao jedina kompanija koja pruža jedinstvena rešenja sposobna da obuhvate širinu ovog tržišta. Ovo je prvi put da je veliki proizvođač procesora kreirao put koji drugima omogućava da se oslone na inovacije u ARM i u x86 ekosistemima.

 

AMD-ovi planovi dvostranog računarstva uključuju:

 

  • Projekat SkyBridge – Ovaj dizajnerski okvir, koji će biti dostupan od 2015. će sadržati novu familiju 20-nm APU-ova i SoC-eva za koje se očekuje da će biti prvi na svetu pin-kompatibilni ARM i x86 procesori. 64-bitna ARM verzija „Projekat SkyBridge“ procesora će biti bazirana na ARM Cortex A57 jezgru i to je prva AMD-ova HSA platforma za Android. x86 varijanta će sadržati „Puma+“ CPU jezgra. „Projekat SkyBridge“ familija će posedovati punu SoC integraciju, AMD GCN, kao i HSA i AMD Secure tehnologiju putem specijalnog PSP-a.

  • K12 – Novo visoko-performansno, nisko-potrošno ARM-bazirano jezgro koristi prednosti AMD-ove licence ARM arhitekture. Prvi proizvodi bazirani na „K12“ su planirani za predstavljanje tokom 2016. godine.

 

AMD je po prvi put javno demonstrirao svoj 64-bitni ARM-bazirani AMD Opteron A-Serije procesor, kodnog naziva “Seattle,” koji pokreće Linux okruženje od strane Fedora projekta. Fedora projekat je Red Hat sponzorisana Linux distribucija razvijana od strane Linux zajednice, koja IT administratorima i programerima širom sveta pruža poznato okruženje najviše klase. Ovo okruženje omogućava kompanijama da pređu na ARM-bazirane servere bez potrebe za integracijom potpuno novih alata i softverskih platformi u njihova IT okruženja. Ova demonstracija predstavlja značajan korak napred u proširenju prisutnosti ultra-efikasnih 64-bitnih ARM procesora u data centrima.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar