| Vesti | Hardver | AMD investira u alternativne izvore energije
Hardver

AMD investira u alternativne izvore energije

amd

AMD je objavio partnerstvo sa Agencijom za Energetska Istraživanja i Razvoj Države Nju Jork (New York State Energy Research and Development Authority) (NYSERDA), HP-om i Klarkson Univerzitetom (Clarkson University) na značajnom istraživačkom projektu koji se bavi problemom cele industrije o načinu upotrebe energije obnovljivih izvora za direktno napajanje data centara.

 

Distribuirani računarski model „AMD oblaka“ paralelean je distribuiranom modelu generisanja energije, solarnom energijom i energijom vetra. Usmeravanje energije u data centre iz ovih novih obnovljivih izvora energije, bez oslanjanja na velike tradicionalne električne mreže, predstavlja glavni izazov,“ kaže Alen Li (Alan Lee), korporativni potpredsednik Istraživanja i Naprednog Razvoja, u AMD-u.  „Ultimativni cilj je zajedničko lociranje dinamičnih izvora energije sa dinamičnim računarskim resursima kako bi se unapredila ekomomičnost, performanse i uticaj na životnu sredinu obeju infrastruktura“.

 

alan_lee

 

Pošto solarna i vetrom generisana energija može biti naizmenično u upotrebi, ovo istraživanje će takođe obuhvatiti i kritična pitanja o automatskom prebacivanju računarskog opterećenja između data centara i održanju pouzdanosti.

 

NYSERDA_logo

 

Podrška od strane NYSERDA i dodatnih privatnih izvora finansiranja omogućila je da ovaj predlog, razvijen od strane AMD-ovih inženjera u saradnji sa Klarkson Univerzitetom, uđe u fazu istraživanja.

 

clarson

 

Studenti će početi sa eksperimentima o efikasnom upravljanju podatcima kroz distribuirane mreže bazirane na obnovljivim izvorima energije. Drugom fazom projekta planira se uključivanje hardverskih elemenata, uključujući HP-ove Performansno Optimizovane Data Centre (POD) bazirane na AMD Opteron procesorima, namenski proizvedenim za energetsku efikasnost i računarstvo u oblaku.

 

HP POD Tehnologija

HP-ov POD portfolio sadrži industriski vodeći energetski-efikasan, modularni data centar.  Izgrađena na konvergentnoj infrastrukturi, HP POD tehnologija pruža klijentima trenutno opterećenim vremešnom infrastrukturom, ograničenim prostorom i budžetom, agilnost za rapidno skaliranji i izlaženje u susret sve većom potrebom za kapacitetima.

 

HP_POD

 

Prema HP-u, najnovije rešenje u HP POD familiji, EcoPOD, nudi i do 95 procenata veću energetsku efikasnost kada se poredi sa tradicionalnim data centerima. HP će ovom projektu doprineti svojim POD iskustvom u dizajnu energetski efikasnih data centara.

„AMD Istraživačka Kancelarija“ se između ostalog bavi pitanjima u oblastima naredne generacije računarskih sistema, tehnologija, mrežnih infrastruktura i potrošnje. Ona takođe sarađuje na različitim projektima sa vodećim univerzitetima, javnim sektorom i komercijalnim laboratorijama širom sveta.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar