| Vesti | Hardver | AMD: Demonstracija novog procesora i saradnja sa Amazon Web Services
Hardver

AMD: Demonstracija novog procesora i saradnja sa Amazon Web Services

ROME

AMD je u saradnji sa tajvanskom kompanijom TSMC, uspeo da dizajnira i proizvede procesor koji poseduje 64 jezgra, i to duplo više u odnosu na aktuelnu AMD-ovu generaciju EPYC procesora.

Novi serverski procesor, kodnog imena „Rome“ donosi revolucionarni „chiplet“ dizajn, koji podrazumeva grupisanje osam manjih, visoko efikasnih osmo-jezgarnih procesora oko jednog globalnog I/O čipa, na zajedničkom LGA pakovanju.

Ono što omogućava „chiplet“ dizajn novog 7 nanometarskog procesora, jeste nova „Zen 2″ ahitektura.

Iz kompanije za „Zen 2″ arhitekturu navode da donosi značajna unapređenja u odnosu na aktuelnu prvu generaciju, i to u svim aspektima, poput boljih performansi, smanjene potrošnje i povećane gustine tranzistora, koja za posledicu imaju smanjenje troškova izgradnje, hlađenja i energije za masivne centre podataka koji će koristiti „Rome“ procesore bazirane na „Zen 2″ arhitekturi.

Na nivou same mikroarhitekture, „Zen 2″ donosi unapređenja izvršnog toka, unapređeno predviđanje grananja, bolje pred-hvatanje instrukcija u letu, re-optimizovanu keš memoriju za instrukcije, i veći operativni keš. Tu su takođe i unapređenja računanja s apokretnim zarezom, duplo šira FPU jedinica sa 256bitnim učitavanjem/pohranjivanjem, proširen protok slanja i odbacivanja podataka i zadržan visok protok u svim režimima rada. Tu su i napredne sigurnosne mogućnosti – hardverska rešenja za „Spectre“ napade i povećana fleksibilnost memorijske enkripcije.

 

ROME 01

 

Sva ova pobrojana unapređenja, će biti implementirana u prvi procesor baziran na „Zen 2″ arhitekturi – serverski EPYC druge generacije, poznat pod kodnim imenom „Rome“. Novi procesor će doneti 64 unapređena procesorska jezgra, sa uvećanim IPC-om (Instructions-Per-Clock). Takođe, „Rome“ će biti prvi procesor koji će doneti PCI Express 4.0 podršku, praktično udvostručujući I/O kapacitete AMD-ove serverske platforme.

U odnosu na prvu generaciju EPYC procesora, kodnog imena „Naples“, novi „Rome“ donosi duplo veće procesorske performanse i četiri puta veće FPU performanse po soketu. A najvažnije od svega, jeste da je „Rome“ u potpunosti kompatibilan sa postojećom soket infrastrukturom koja prima „Naples“ generaciju.

Nadogradnja BIOS-a će biti jedina neophodna stvar za ubrzanje celokupne serverske infrastrukture. AMD je prvi put javno demonstrirao performanse inženjerskog primerka „Rome“ procesora naspram dva Intelova Xeon Platinum 8180M procesora. 

Povodom predstavljanja nove procesorske arhitekture i prvog 7 nanometarskog EPYC procesora, AMD-ova predsednica i CEO, Dr. Lisa Su je izjavila: „Višegodišnja investicija koju smo napravili u razvoj našeg hardvera i softvera za velike centre podataka daje rezultate u formi sve šireg prihvatanja naših proizvoda u centrima podataka različitih obima i svrhe. Dolazimo u poziciju iz koje možemo drastično ubrzati zalet koji imamo sa novom generacijom procesora i industrijskim liderstvom sa 7 nanometarskim CPU i GPU proizvodima.“ Nakon što je AMD pre nekoliko dana objavio da se vraća u svet super-kompjutera, u saradnji sa liderom iz te oblasti – kompanijom CRAY, kao još veća vest stiže potvrda da će najveći globalni ponuđač cloud usluga – Amazon Web Services (AWS) implementirati AMD EPYC procesore u svoje najpopularnije EC2 (Elastic Compute Cloud) instance.

 

ROME 02

 

Amazon Web Services će ponuditi čak tri različite AMD EPYC bazirane instance u okviru svoje EC2 ponude – M5, R5 i T3. M5 i R5 će dolaziti u šest različitih veličina sa mogućnošću korišćenja do 96 vCPU-ova i 768GB memorije. T3 instance će dolaziti u 7 različitih veličina do 8 vCPU-ova i 32GB memorije.

Za svaku instancu, korisnik će moći da vrši rezervaciju, i da ih koristi po potrebi. Nove AMD EPYC bazirane instance u okviru AWS-ove ponude su dostupne korisnicima odmah. Što se tiče „Rome“ baziranih EPYC procesora proozvedenih u 7 nm tehnologiji, ono će korisnicima biti dostupni iduće godine.

Na ovogodišnjoj konferecniji namenjenoj analitičarima i stručnim medijima, AMD-ov potpredsednik, Mark Papermaster je potvrdio planove kompanije da već 2020 lansiraju naslednika „Rome“ procesora. U pitanju je procesor kodnog imena „Milan“, proizveden u unapređenoj 7+ nanometarskoj tehnologiji i zasnovan na „Zen 3″ arhitekturi.

Dizajn tog procesora je već završen i AMD je već uveliko u procesu planiranja „Zen 4″ arhitekture, koja će doći nakon „Milan“ procesora.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi