| Softver | Nvidia GeForce Experience
Softver

Nvidia GeForce Experience


Opcije i mogućnosti

 

Da bi koristili mogućnosti GeForce Experience softvera, neki kriterijumi moraju biti ispunjeni. Svi zahtevi su navedeni u tabelama. Za najbolje gejming iskustvo je ipak poželjno da imate neku od novijih Nvidia grafičkih kartica.

 

Podržani operativni sistemiWindows 8.1, 8, 7, Vista, XP SP3 (podržan update drajvera samo)
RAM2 GB
Potrebno slobodnog mesta na HDD-u20 MB minimalno
Internet konekcijaDa
Display rezolucijaBilo koji display sa rezolucijama od 1024×768 pa do 3840×2160
Podržani CPU-ovi

Intel Pentium G serija, Core 2 Duo, Quad Core i3, i5, i7

AMD Phenom II, Athlon II, Phenom X4, FX

 

GPU modeliUpdate drajvera
Optimizacije u igrama
Shadowplay i SHIELD
GeForce GTX 900, 700, 600, 900M, 800M, 700M, i pojedini 600M serije
DaDaDa
GeForce 700, 600, 500, 400, 600M, 500M, 400MDaDaNe
GeForce 300, 200, 100, 9, 8, GeForce 300M, 200M, 100M, 9M, 8MDaNeNe

 

GeForce Experience softver poseduje četri osnovne funkcije. Svakako da je jedna od njih „menadžovanje“ drajvera, u šta spada instalacija drajvera i kontrola o najsvežijim apdejtima. Dakle, u tabu „Drivers“ ćete naći potrebne opcije za ovu funkciju.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 001 T

 

U sekciji „Games“ se nalaze instalirane igre koje je softver detektovao u sistemu, a tu se nalaze opcije za automatsku optimizaciju „na 1 klik“. U okviru sekcije Games imamo još jedan „ključić“ koji služi da mi ručno podesimo željene parametre za optimizaciju podešavanja određene video igre. Ovime se dobijaju automatska podešvanja, uz pomoć kojih ćete izvući maksimum iz igre, pri čemu će sve biti na nivou fluidne igrivosti (bez seckanja, velikog pada FPS-a i slično).

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 002 T

 

Sledeći set opcija se krije pod karticom „My Rig“. Tu ćemo pomenuti interesantnu pod-opciju LED Visualizer, koja Vam omogućava da kontrolišete i konfigurišete LED osvetljenje na Vašoj karti. Ovo naravno važi ukoliko posedujete adekvatnu grafičku karticu, a imaće efekta samo ako Vaše kućište ima providnu stranicu.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 003 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 008 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 005 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 004 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 006 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 007 T

 

Sledeći jezičak je posvećen SHIELD tehnologiji, odnosno streamovanju video igara na Vaš SHIELD portabilni uređaj. Esencijalno, koristite Vaš desktop računar za pokretanje video igre, koja se zatim strimuje na bežični, mobilni uređaj sa ekranom koji služi za igranje. Tu su određeni sistemski zahtevi, koje bi valjalo ispuniti kako bi gejming bio tečan i ugodan. Kako to funkcioniše u praksi smo imali prilike da vidimo na Nvidia konferenciji za medije. Možemo reći da je to zaista lepo radilo bez ikakvog laga, štucanja i drugih problema, koje bismo očekivali u eksploataciji ovakve tehnologije. Jedina mana je dostupnost SHIELD uređaja u Srbiji, odnosno NE-dostupnost.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 009 T

 

Nakon SHIELD-a sledi „Preferences“ tab koji sadrži opcije za podešavanje softvera.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 010 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 011 T
   
NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 012 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 013 T

 

Poslednja i možda najinteresantnija opcija ima veze sa snimanjem i zove se ShadowPlay. Ovaj deo softvera Vam omogućuje da snimate Vaš gejmplej, što je u zadnje vreme (čitaj:poslednjih godina) postalo veoma popularno na webu. ShadowPlay je po defaultu ugašen, te ga je potrebno aktivirati u slučaju da želite da ga koristite.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 014 T NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 015 T

 

Tu su sve bitne opcije vezane za način snimanja, kao i to u kom kvalitetu želite da snimate Vaš In-Game video materijal. Postoji opcija koja aktivira mikrofon (potrebno je da imate na računaru jedan), te možete i da pričate i komentarišete dok igrate. Možete birati da li ćete snimati automatski ili „manuelno“, pri čemu se snimanje reguliše preko kombinacije tastera „alt“ i nekog od „F“ tastera. Ove tastere možete i sami konfigurisati po želji. Sve je lepo i transparentno objašnjeno, tako da nećete imati nedoumica oko korištenja ShadowPlay opcije. Igre je moguće snimati u različitim aktuelnim rezolucijama, a svakako je najzanimljivija opcija 4K snimanja, odnosno snimanja u 3840×2160 rezoluciji. U kombinaciji sa 60 FPS-a nemojte se začuditi na veličinu izlaznog fajla koju budete dobili (it’s gonna be huuuge). Takođe možete podešavati bitrate izlaznog videa (veći bitrate=veći video fajl).

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 016 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 017 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 018 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 019 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 020 T

 

Nvidia je otišla korak dalje, te je omogućila direktno streamovanje, tj. Broadcast-ovanje preko Twitch servisa, koji je integrisan u GeForce Experience softver. Sve što je potrebno jeste da se ulogujete na Vaš Twitch nalog i broadcasting može da počne.

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 021 T

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE 022 T

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar