| Softver | Novi 3D Mark
Softver

Novi 3D Mark


Istorijat

 

3D Mark je ime koje se gradilo godinama i tokom vremena 3D Mark je postao jedan od najpoznatijih testova grafičkih karti, koje većina korisnika koriste kako bi videli performanse svojeg sistema.

 

3D Mark99 art 

Sve je krenulo davne 1998. kada je tadašnji MadOnion predstavio prvi 3D Mark – 3D Mark 99. Ono što je bilo karakteristično za ovaj 3D Mark je odlična grafika u to vreme, kao i demo od kojeg je tada zastajao dah. Iako su postojali i drugi testovi 3D grafičkih karti, 3D Mark 99, a kasnije 3D Mark 99MAX, je jednostavno počistio konkurenciju. Najgore od svega je to što ovaj 3D Mark nije imao veliku popularnost – kao što su kasnije verzije imale. To je bilo iz razloga što je tada i dalje bilo više igara koje nisu zahtevale 3D akcelerator ili 3D grafičku kartu, pa iste nisu bile mnogo rasprostranjene.

 

3D Mark2000 art

Godinu dana kasnije je došao 3D Mark 2000, koji je za rad tražio DirectX 7 kompatibilnu grafičku kartu i osim dva odlična testa je imao najverovatnije i najbolji demo mod od svih 3D Markova.

 

3D Mark2001 art

Ono što je kasnije “lansiralo” drastičnu popularnost 3D Marka u nebesa je 3D Mark 2001. Ovaj 3D Mark je koristio MAX-FX engine, koji je koristio odlična igra i megahit Max Payne, te je iz tog razloga njegova popularnost bila ogromna. Odličan demo mod, kao i prvi put uveden game mod, kao i drugi GPU test koji je u glavnoj ulozi imao „Matrix-olikog Max Payne-a“ je od 3D Marka napravio instituciju. A da ne spominjemo test koji je tražio DirectX 8 grafičku kartu i koji je tada izgledao nestvarno dobro.

 

3D Mark03 art

3D Mark 2003 je bila sledeća iteracija, koja je donela i DirectX 9 test, zajedno sa dva testa koji su imali DirectX 8 i 7 podršku. Ovo je tada bio jedini test koji je podržavao svojim testovima tri DirectX API-a.

 

3D Mark05 art

Sledeća iteracija je bila 3D Mark 2005, koji je tražio DirectX 9.0c podršku, i zahtevao je minimum SM 2.0, a sadržao je 3 testa. Tada je i izostala podrška za Windows 98. Po prvi put besplatna verzija je tražila internet konekciju da bi se mogao videti skor. Tada je Futuremark ORB dozvoljavao korisnicima da na svom besplatnom nalogu mogu imati maksimalno 5 sačuvanih rezultata.

 

3D Mark06 art

3D Mark 2006 je i dan danas verovatno jedan od najpopularnijih 3D Mark testova. Kada je izašao mnogi su mu zamerali to što je prvi put na konačni 3D Mark skor uticaj imao i CPU test. CPU test je imao podršku za više CPU jezgara, tako da su korisnici sa jačim višejezgarnim CPU-om mogli imati dosta bolje skorove sa istom grafičkom kartom, u odnosu na recimo singlecore CPU. Mnogi su zamerali to što su tri testa reciklirana od 3D Marka 2005, dok je samo četvrti test bio nov. Treći i četvrti GPU test su tražili da grafička podržava SM 3.0.

 

3DMark Vantage art

Posle popularnog 3D Marka 2006, 3D Mark Vantage test je bilo najveće razočarenje, iz više razloga. Prvi je bio što je imao podršku samo za DirectX 10 i tražio je Windows Vistu, koja je tada bila nepopularan OS među igračima, a broj „pravih“ DirectX 10 igara su se mogle nabrojati na prstima jedne ruke. Takođe, demo mod je po prvi put izostao, a benchmark je bio vrlo bagovit. Ali to nije bilo sve, jer se besplatna verzija na početku mogla startovati samo jednom i to sa kodom koji se dobijao na e-mail, a zbog bagovitosti i čestog pucanja mnogi korisnici nisu mogli da iskoriste dobijeni kod da bi izvrteli test, ali je to delimično rešeno tako što je svim korisnicima besplatne varijante poslat novi kod. Advanced korisnici su bili najviše iznervirani, jer su morali da kao i korisnici besplatne verzije gledaju reklame. Između ostalog, sami grafički testovi nisu bili impresivni – što se očekivalo od Futuremark-a. Mnogi problemi su vrlo brzo ispravljeni, ali je gorak ukus ostao. Kasnije je basic verzija postala besplatna i omogućila je korisnicima da mogu da pokrenu default test koliko god puta to žele.

 

3DMark 11 art

Svakako, posle debakla sa 3D Mark Vantageom, 3D Mark 11 je doneo DirectX 11 testove, kao i demo mod i popravio utisak koji je prethodnik ostavio.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar