| Rubrike | Edukacija | Šta je FUD?
Edukacija

Šta je FUD?

FUD

Živimo u vremenu kada je IT industrija hardvera u stagnaciji (zapravo, u blagom padu). Vremena su nemilosrdna u svetu biznisa, a uvek su i bila, što ponekad izaziva očajničke pokušaje od strane kompanija kako bi oblatile konkurente.

Što nas dovodi do skraćenice FUD – Fear, Uncertainty, Doubt (strah, nesigurnost, sumnja). Verovatno većina Vas nikada nije čula za ovaj izraz, i to je OK, razumno je. Izraz je dosta specifičan i treba da je poznat onima koji se bave prodajom, marketingom i odnosima sa javnošću. FUD se često primenjuje i u politici, ali tamo se uglavnom naziva običnim „pljuvanjem“. Dakle, FUD je pre svega karakterističan izraz rezervisan za IT industriju. 

FUD je strateški pokušaj da se utiče na percepciju javnosti širenjem negativnih, sumnjivih i lažnih informacija. Firma ili pojedinac mogu koristiti FUD da izazovu spekulacije i negativna mišljenja o nekoj konkurentnoj kompaniji ili njihovim proizvodima. Dobro isplaniran i sproveden FUD može imati značajan udar na poslovanje, prodaju i reputaciju neke kompanije. Uglavnom, skapirali ste poentu.

Želite da smuvate neku devojku, ona se zaljubila u nekog napucanog sportistu, a vi širite tračeve da momak ima polno prenosive bolesti. Takva vest, tj. FUD će Vam uveliko povećati šanse da „osvojite tržište“.

 

FUD 1

 

Zašto pišemo o ovome? Veoma je jednostavno. Dugo vremena se nismo susretali sa FUD vestima, sve do pre par dana, kada su svi veliki i poznati IT sajtovi preneli vest o lošem finansijskom stanju AMD-a. Tu vest smo preneli čak i mi, ali… Mi smo to uradili namerno, čisto da vidimo šta će se desiti i kako će naši čitaoci reagovati na takvu vest.

Deo javnosti je na vesti reagovao u znaku podrške. Neki jednostavno vole i cene AMD-ove proizvode i nekima je jasno da ako AMD nestane, onda će „Plavi tim“ moći da radi sa svojim cenama šta god želi, jer nema više konkurencije.

Drugi deo javnosti je reagovao sa kritikama. Kako je sve to očekivano, kako je AMD podbacio sa FX procesorima, kako su nove grafičke bezveze, da su samo re-brand starih itd. Jedini problem sa celom pričom jeste da su FX procesori i dan danas opšti best buy, a što se novih grafika tiče, neki modeli jesu re-brand, ali ljudi promašuju poentu, jer je potpuno nova (znači potpuno nova, prvi put viđena) HBM tehnologija koju koristi Radeon R9 Fury X razvijena od strane AMD-a. Da ne spominjemo AMD APU procesore koji se nalaze u Sony Playstation 4 i Microsoft Xbox One konzolama.

 

amd fury x 001 t

 

Istina je da AMD nije u zavidnom finansijskom položaju, ali nije ni u nezavidnom. Odnosno, daleko je od onoga što je predstavljeno u FUD vestima. Nekoliko puta smo u vestima mogli čititi kako će ovi ili oni kupiti AMD, kako će Samsung kupiti AMD, a poslednji put smo negde pri kraju prošlog meseca imali prilike da pročitamo i kako Microsoft šuška o kupovini AMD-a.

Veoma pogodan trenutak da se pusti buva, iliti FUD, o tome kako AMD „loše posluje“, što će naravno spustiti tržišnu vrednost kompanije, što znači da se može kupiti za manje para. Ne optužujemo Microsoft, Samsung i druge kompanije da su odgovorni za ovu poslednju FUD vest, samo eto, nabrajamo moguće scenarije. Ali činjenica jeste da je Microsoft često bio umešan u razna FUD scenarija, i to nije FUD, zaista je bio umešan. 🙂

 

FUD 2

 

U prevodu, nemojte verovati u sve što pročitate, pa čak i ako ste to pročitali na PCAXE-u. Dule (Dušan Srbljak, glavni i odgovorni urednik PCAXE portala, aka animaN, aka BraDule) bi u ovom slučaju dodao i da „Uključite mozak kada čitate bilo koji članak“. 😉

 

Preispitujte sve“

PCAXE

 

Komentarišite na forumu

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar