| Hardver | Procesori | AMD FX 8120 i ASUS M5A99X Evo
Procesori

AMD FX 8120 i ASUS M5A99X Evo

uvodna

Bulldozer po razumnoj ceni u kombinaciji sa vrlo dobrom ASUS matičnom pločom

 

Prošlo je skoro godinu dana od pompezne najave nove AMD-ove mikroarhitekture, koja je trebala da donese značajan zaokret u poslovanju ove kompanije. Bilo je mnogo priče i „govorancije“ oko toga šta će doneti nova Bulldozer mikroarhitektura, a jedna od najznačajnijih je bila mogućnost „pakovanja“ dvostruko većeg broja jezgara po istoj „ceni“. Princip modularne arhitekture, tzv. CMT, gde dva jezgra dele zajednički FPU i „front end“, koji ujedno predstavljaju najveći deo površine modernih procesora, predstavlja potpuno novi pristup. Ono u čemu je AMD zaista uspeo je to da skaliranje ovakvog „hibridnog“ jezgra nije uopšte daleko od skaliranja dva zasebna jezgra istih karakteristika iz prostog razloga, jer su deljeni resursi u klasičnom „FAT“ jezgru prilično neiskorišćeni.

 

 

S’ druge strane, „gorak ukus u ustima“ nakon svega su ostavile relativno niske performanse i prilično mali pomak u odnosu na prethodnu generaciju. Cena FX procesora je bila u samom startu prilično visoka za ono što je bilo ponuđeno. Najveći problem nisu bile performanse, zapravo, one su u određenim scenarijima sasvim u redu. Ogromna disipacija je zapravo bila najveći problem, a to je naravno i dalje prisutno. Iako se FX odlično overklokuje, potrebno je imati dobru ploču i napajanje da bi se izvukao maksimum, pa je ovo i recenzija jedne ne previše skupe, ali veoma dobre matične ploče – ASUS M5A99X Evo.

Ovom recenzijom želimo da potvrdimo ili opovrgnemo hipotezu da je moguće sastaviti overklokabilnu FX8120 „mašinu“ sa relativno ograničenim budžetom za ostatak konfiguracije. Iz toga razloga, nećemo se ponavljati sa opisom Bulldozer arhitekture, a krenućemo direktno na overklok potencijal.

 

Ivan Vujić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar