| Hardver | Procesori | AMD Athlon 5350
Procesori

AMD Athlon 5350


Ciljna grupa korisnika

 

Kao i obično, marketing stručnjaci su pre predstavljanja nove platforme dobro procenili stanje na tržištu, kao i njegove potrebe. Impresivan je podatak da se čak 38% desktop sistema pakuje kao „low end PC“. Većina nas se pita da li je taj „low end“ upotrebljiv za bilo šta?

 

AMD Athlon 5000 FS1B 005 T AMD Athlon 5000 FS1B 006 T

AMD Athlon 5000 FS1B 007 T

 

Da li će moći da ga koriste za surf Internetom, gledanje filmova, puštanje YT videa u fullHD rezoluciji bez seckanja i ispuštenih frejmova. Pa, kada je u pitanju stara Brazos platforma, definitivno to nije dovoljno za današnje zahteve svakodnevnog korisnika, a isto važi i za Atom, odnosno Intelov low end segment. Drugim rečima, tržište je pod pritiskom novih „PC like“ uređaja.

 

ciljna01

 

Problem sa većinom tih low end uređaja je što nisu nadogradivi, što ne mogu da poteraju Windows okruženje u punom sjaju i što je večito neophodno redukovati vizuelno iskustvo zarad zadovoljavajućih performansi.

 

ciljna02

 

Pakovanje pristupačnih PC konfiguracija podrazumeva maleno napajanje i kućište, a za to je neophodno da disipacija i potrošnja budu u granicama veoma razumnih okvira.

 

AMD Athlon 5000 FS1B 008 T

 

Naravno, niska potrošnja podrazumeva i niske performanse, ali ipak ne mora baš uvek da bude tako. Zahvaljujući odličnoj mikroarhitekturi, HSA specifikacijama i GCN GPU endžinu, Kabini u određenim situacijama ne zaostaje mnogo za power desktop APU-ovima i optimizacija leži baš u operacijama koje se tiču svakodnevne multimedijalne upotrebe.

 

ciljna03

 

AM1 platforma je zamišljena da bude nadogradiva. Za razliku od Intela, ali i za razliku od prethodne Brazos platforme, na AM1 matičnim pločama ne ide „zalemljen“ procesor. Dakle, Kabini, odnosno Athlon i Sempron procesori zasnovani na Jaguar jezgrima su „ubodeni“ u socket.

 

ciljna04

 

Glavna ponuda se svodi na konfiguracije sa dva ili četiri procesorska jezgra. Jači procesori nose oznaku Athlon, dok slabiji nose oznaku Sempron.

 

AM1lineup

 

Svi su deklarisani na TDP od 25W, iako slabiji verovatno troše znatno manje. Takođe svi APU-ovi iz AM1 serije koriste ukupno dve GCN računske jedinice, sa ukupno 128 stream procesora, što nije malo. Uglavnom, razlike se svode na klok i broj jezgara koji može da varira između dva i četiri.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar