| Hardver | Procesori | AMD A10 7850K
Procesori

AMD A10 7850K

AMD Kaveri A10 7850K

Kaveri – korak napred za IT industriju

 

Sada već daleke 2006. godine došlo je do „braka“ između dve kompanije, jedne iz Sunnyvale-a, poznate po dizajnu i proizvodnji mikroprocesora i druge iz Markham-a u Kanadi, poznate po dizajnu grafičkih procesora. Pogodili ste, govorimo o kompanijama AMD i ATI čije je spajanje rezultovalo proizvodima kao što su APU-ovi i SoC (System On Chip) koje danas možemo da vidimo u većini prenosnih uređaja. Naravno, AMD nije jedini proizvođač SoC-ova, ali se izdvaja od konkurencije po originalnim rešenjima i kao lider kada je u pitanju pokretanje novih industrijskih standarda. Projekat „Fusion“ je uspešno realizovan u nekoliko faza, a to podrazumeva i adekvatnu softversku podršku o kojoj ćemo dosta pisati u ovoj recenziji.

Sam hardver najnovijih APU-ova koji stižu iz AMD-a nije najspektakularniji primer dizajna samog procesora i GPU-a u IT industriji, ali ako se uzme u obzir specifična softverska podrška koja će vremenom biti sve potpunija i koja će učiniti da se APU sa HSA i hUMA memorijskom arhitekturom pokaže u pravom „svetlu“, uz veoma gusto pakovanje prilično snažnog integrisanog grafičkog čipa i mainstream „quad core“ procesora, shvatićemo da se ovde ipak radi o svojevrsnoj prekretnici koja najavljuje neke potpuno nove momente na svetskoj IT sceni.

 

 

Ono što AMD donosi sa Kaverijem je poslednja generacija CPU mikroarhitekture, poslednja generacija GPU arhitekture, ali i još neki „začini“ koji čine ovu „čorbu“ ukusnijom, a u narednoj recenziji, dragi naši čitaoci, pokušaćemo da vam dočaramo što potpuniju sliku o upotrebnoj vrednosti, razvoju i budućnosti APU koncepta. Recenzija koju ćete čitati nije samo puko testiranje novog procesora sa integrisanom grafikom, već kompletna analiza iz svih mogućih aspekata.

 

AMD Kaveri A10 7850K 09 T

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar