| Hardver | Matične ploče | Gigabyte Z97X-SOC Force
Matične ploče

Gigabyte Z97X-SOC Force

Gigabyte Z97X-SOC-Force

Neka sila bude sa tobom

 

Kada je u pitanju kompanija Gigabyte, kao jedan od najpoznatijih proizvođača matičnih ploča, gotovo nikada nismo u dilemi da li će nam na test stići matična ploča koja za svoju cenu poseduje kompromise po pitanju efikasnosti i kvaliteta elektronike. Već duže vreme su nam poznate overklokerske serije matičnih ploča ovog proizvođača koje se ističu po ekstremnim performansama, overklokabilnosti i efikasnosti.

Prošle godine na testu smo imali Gigabyte Z87X-OC namenjen hard core entuzijastima i zaključili smo da je u pitanju matična ploča izuzetno raspoložena za overkloking, kako po pitanju rada sa RAM-om, tako i po pitanju rada sa procesorom. Na layout-u Z87X-OC se nalazilo pregršt tastera za preciznu kontrolu u uslovima LN2 sesija i sličnih ekstremnih izleta, ali pored toga je pokazao i zavidne performanse na vazdušnom hlađenju.

 

Gigabyte Z97X-SOC-Force U1

 

Z97X-SOC Force u svom nazivu nosi ključnu reč „Force“ što je možda jedan od marketingških trikova. Naime, Z87X-OC Force kojeg nažalost nismo imali na testu je još ekstremniji model, a razlike su se svodile na jače MOSFET tranzistore u odnosu na standardni OC model, PLX čip i na aktivno hlađenu VRM sekciju. Z97X-SOC Force je zapravo naslednik Z87X-OC po pitanju VRM sekcije, koja je gotovo identična… a ostatak, ostaje da pročitate u narednoj recenziji.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar