| Hardver | Matične ploče | ASUS Z97 Sabertooth Mark 1 & Mark 2
Matične ploče

ASUS Z97 Sabertooth Mark 1 & Mark 2

Sabertooth Z97 Mark 1 2

Dve sabljarke

 

Kada nam neko spomene pojmove kao što su najveći, plavi, poluprovodnik, gigant, tranzistor i procesor prva asocijacija koja nam se javlja je Intel korporacija. Kao što smo već ranije spominjali, Intel nas je navikao na svojevrsnu tick-tock strategiju na svakih godinu dana, kao i na određeni refresh koji ide nešto pre „tock-a“. Obzirom da je prošlo već godinu dana od pojavljivanja prvog Haswell čipa i serije 8 kontrolerske logike, već smo očekivali prelazak na 16nm Broadwell, ali na žalost ili sreću, ovo se ipak još uvek nije desilo.

Gle čuda, Intel kasni, a umesto Broadwell-a ponuđeno rešenje je „Haswell refresh“, koji objedinujuje neke „nove“ stare procesore sa nešto većim frekvencijama, u proseku za po 100 MHz i „novu“ seriju 9 čipsetova, koja je dobrim delom identična sa starijom 8 serijom.

Naravno, uz novu seriju čipsetova ide i nova serija matičnih ploča, a u narednom periodu, naš cenjeni auditorijum prisustvovaće poplavi recenzija novih modela matičnih ploča. Srećom, od ove poplave se nadamo se nećete „udaviti“, obzirom na to da se razlike u čipsetovima svode na svega nekoliko stavki, ali ipak ono što je zanimljivo u celoj priči su unapređeni novi modeli matičnih ploča.

 

 

Sabertooth Z97 Mark 1 2 U1

 

Kao i obično, kompanija ASUS nam je među prvima ponudila na testiranje nekoliko svojih novih modela, a među njima su i nove Sabertooth Z97, sa oznakama Mark 1 i Mark 2, koje donose nekolicinu kvalitativnih prednosti u odnosu na starije Z87 modele, a o tome ćemo detaljnije prodiskutovati u narednoj recenziji.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar