| Hardver | Matične ploče | ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Matične ploče

ASRock Fatal1ty 990FX Killer

ASRock FX990 Fatal1ty Killer

Gejmerka za FX-a

 

Kada su u pitanju AMD AM3+ matične ploče, stanje stvari je prilično iskristalisano već duži vremenski period. Za AMD FX procesore sada već dve godine imamo na raspolaganju modele namenjene overklokingu, ali i svakodnevnoj upotrebi. Što se tiče opremljenosti sada već vremešnog AMD 990FX čipseta, on i dalje predstavlja dobar izbor, a to znači da SB950 ima podršku za ukupno 6 SATA portova treće generacije, što je na nivou onoga što nudi Intel Z87.

Ipak, podrška za PCI Express je ostala na starijem v2.0 standardu, što u prevodu znači da je brzina transfera podataka između GPU-ova i platforme dvostruko manja nego što je to slučaj na novijoj FM2+ platformi. Na 990FX platformi komunikacija između PCI Express magistrale i sistemskog RAM-a odvija preko 990FX northbridge-a, a zatim HyperTransport linkom preko integrisanog interfejsa unutar FX CPU-a koji sadrži HT i DRAM kontroler, preko kojeg se odvija komunikacija sa RAM-om. APU-ovi poput Kaverija sadrže PCI Express interfejs na jezgru. Međutim u praksi ovo ne predstavlja neki problem, jer je skaliranje snažnijih GPU-ova sasvim dobro i na starijoj PCIE 2.0 platformi.

Tržište je pokazalo da su veoma popularni gejmerski kompleti, koji nude neke opcije koje su bitne igračima. ASRock je ovog puta predstavio Fatal1ty model zasnovan na 990FX čipsetu, koji naravno sadrži Purity Sound, Killer E2200 LAN i još neke stvari namenjene igračkoj populaciji.

 

 

ASRock FX990 Fatal1ty Killer U1

 

U narednoj recenziji čitaćete o ASRock Fatal1ty 990FX Killer matičnoj ploči i kako se ona ponaša u radu sa dva i četiri memorijska štapa, overklokingu, performansama i zagrevanju, kao i o kvalitetu komponenti koje se ugrađene na ovaj model. Kao referencu za overkloking testove koristićemo Gigabyte-ov 990FXA-UD5, koji pokriva drugačiju ciljnu grupu od testiranog ASRock-ovog modela.

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar