| Hardver | Hlađenja | Veliki test 120mm ventilatora – Drugi deo
Hlađenja

Veliki test 120mm ventilatora – Drugi deo


Par reči za kraj i finalna ocena

 

S obzirom da smo naišli na neke kritike što dajemo više nagrada po proizvodu, prvo ćemo objasniti način bodovanja ovog testa. Silver, Gold, Platinum, Diamond nagrade će ići za sirove performanse i generalno kvalitet proizvoda i opšti utisak. Ventilatori koji su pristupačni će dobijati dodatno uz to Best Buy nagradu, a izuzetno tihi ventilatori će dobijati Silent nagradu. Sjajan dizajn, nove tehnologije i unikatne osobine će zavrediti Advanced Design nagradu. Sa time na umu, krenimo na zaključak!

 

Noiseblocker Eloop Bionic fan 120mm

Naš favorit i ujedno pobednik našeg testa sa aspekta odnosa performansi i buke, svojim prelepim dizajnom, kvalitetom izrade, vrhunskim zvučnim profilom i solidnim performansama je pokupio maltene sve nagrade koje smo mogli da mu damo. Jedina „zamerka“ je na cenu, koja je visoka, ali opravdana kada se sve sagleda. Možda još veća mana je to što nikada zvanično nije bio dostupan na našem tržištu.

 

eLoop Front

 

Noctua NF F-12 i NF F12 iPPC

Dobropoznati Noctua kvalitet uz jako dobre performanse i bolji dizajn od regularnih Noctua ventilatora donosi ovom ventilatoru prestižnu Diamond nagradu. Kao i kod NB Eloop ventilatora, visoka cena može odbiti deo kupaca, ali jednostavno je neophodna za premium proizvod. Doduše uz više performanse, dolazi i nesrazmerno više buke.

 

iPPC Front

 

Noctua NF S-12B

Ovi ventilatori nas nikako nisu oduševili performansama. Deo vazduha se vraćao nazad, što znači da statički pritisak nije bio impresivan čak ni za tanak radijator srednje gustine rebara. S druge strane, ovaj ventilator nije ni predviđen za tu upotrebu, već je više za protok vazduha u kućištu gde nema filtera za prašinu, HDD kaveza i drugih prepreka. Stoga mu ne možemo toliko zameriti niže performanse, ipak je ovo bio test na radijatoru, ne na vazdušnom kuleru.

 

redux front

 

TT Riing 120

Jako lep dizajn sa inovativnim LED rasvetom omogućiće vašem kućištu eskluzivan izgled. Sa stanovišta performansi i buke je prosečan, mada više vuče ka silent ventilatoru koji će praviti promaju u kućištu nego kao high-performanse ventilator za radijatore.

 

Riing front

 

SilverStone FQ121

FQ121 nas nije oduševio sirovim performansama, ali je sasvim solidan u pogledu odnosa performansi i buke. Očekivali smo više od ventilatora koji je trebao da zameni Nidec Gentle Typhoone na tržištu. Nažalost i cena na našem tržištu je previsoka, te ne možemo preporučiti ovaj ventilator.

 

SST-FQ121 Front

 

SilverStone FM121

Pobednik testa sa aspekta sirovih performansi, doduše te performanse prati i visoka buka. Naša preporuka ako vam trebaju ventilatori visokih performansi, a buka Vam ne smeta.

 

SST-FM121 Front

 

SilverStone FW121

Ovaj tanki ventilator je zalutao na naš test, ali se snašao itekako dobro sa svojim hendikepom. Čak je uspeo nekolicinu 25mm debelih ventilatora da pretekne po hlađenju. Uz jako pristojni zvučni profil i imajući na umu debljinu, zavređuje našu gold nagradu.

 

SST-FW121 Front

 

Coolermaster Sickleflow 120

Sickleflow ventilatori su već dugi niz godina na našem tržištu i važe za jeftinije ventilatore viših performansi. Naše zamerke su zvuk motora i sleeve ležaj koji nije baš dugotrajan.

 

Sickle Front

 

Coolermaster JetFlo 120

JetFlo ventilatori su jedni od najboljih po performansama, iako nismo fanovi njegovog zvučnog profila i buke koju proizvodi.

 

JetFlo Front

 

Coolermaster BladeMaster

Blademaster se pokazao sjajno na nižem broju obrtaja što se tiče odnosa performansi i buke. Osim toga ga odlikuju solidne performanse uz jako dobar raspon obrtaja u PWM režimu. Sviđa nam se i relativno niska cena, a zamerka je opet sleeve ležaj.

 

Blademaster front n

 

Coolermaster Silencio 120 PWM

Silencio ventilatori su završili poslednji u testu po performansama, ali prvi po buci koju proizvode, ili ne proizvode u ovom slučaju. Kome performanse nisu glavne, ovi ventilatori su definitivno najtiši i najprijatniji ventilatori koje smo imali na testu. Uz ok cenu i dugačku garanciju, svakako ih možemo preporučiti.

 

Silencio Front

 

Coolermaster SilentFan 120

Ovi ventilatori se nisu ni po čemu nametnuli sem relativno niskom cenom. Ali obzirom da ima i jeftinijih ventilatora koji su kvalitetniji ne možemo im dati BestBuy nagradu.

 

SilentFan Front

 

San Ace – Sanyo Denki 9GH1212M406

Ovi ventilatori postižu nešto niže performanse nego što je očekivano. Verujemo da je veliki motor krivac jer pravi mrtvu zonu kretanja vazduha. Očekujemo da bi uz neki ram koji bi odvajao ventilator od jezgra ventilatora (što deblji radijatori imaju inače) performanse bile daleko bolje. Usled izuzetno visokog kvaliteta izrade i pouzdanosti dobija našu Gold nagradu.

 

SanyoDenki front

 

EKWB Vardar F4-120ER

EKWB Vardar ventilatori su bili naši favoriti uz Noctua NF-F12 po pitanju performansi pre nego što smo sproveli test. Nažalost u testu se nisu proslavili koliko smo očekivali. Verujemo da je to isto kao i kod Sanyo Denki-a usled velikog motora koji pravi mrtvu rupu kretanja vazduha. Naš radijator na testu je bio tanak te nije imao razmak između rama i jezgra, stoga su Vardari imali niže performanse od očekivanih. Bez obzira na to, visok kvalitet izrade, sjajan raspon obrtaja od 300-2200 i dobre performanse bez obzira što uslovi za test nisu išli u prilog, zavređuju ovom ventilatoru Platinum i Advanced Design nagrade. Doduše voleli bi da vidimo dužu garanciju.

 

EV Vardar front

 

Arctic Cooling F-12

AC F12 ventilatori su poznati kao bestbuy opcije na našem podneblju. Pristojne performanse, relativno niska buka, i veoma niska cena su odlike ovog ventilatora. Ostaje samo žal za time što kod nas idu sa 2 godine garancije, dok Arctic daje čak 6 godina garancije ako se kupi direktno od njih.

 

Arctic F12 front

 

Ovo su naši utisci nakon testiranja na tankom radijatoru. Na vazdušnom kuleru ili nekom drugom radijatoru bi verovatno varirali rezultati s obzirom na drugačiju restrikciju i konstrukciju samih ventilatora. Verovatno ćemo u budućnosti napraviti još neki test, možda na vazdušnom hladnjaku, a možda i na debelom radijatoru. Nadamo se da Vam je ovaj test pomogao da izaberete baš onaj ventilator koji odgovara Vašim potrebama.

 

Ventilatore na test ustupili: SilverStone, Cooler Master, EKWB, Noctua, ThermalTake, kolege sa foruma.

 

Komentarišite na forumu

E

Erik Nastovski

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar