| Hardver | Hlađenja | Veliki test 120mm ventilatora – Drugi deo
Hlađenja

Veliki test 120mm ventilatora – Drugi deo


Ventilatori na testu

 

Noiseblocker Eloop Bionic fan

Kako ne bismo dužili opet, sve informacije o NB eloop ventilatorima možete naći na našem NB Eloop Bionic fan unboxing članku. Mi ih izuzetno cenimo zbog odnosa buke i performansi, izuzetnog kvaliteta izrade, prelepog dizajna kao i jedinstvenosti.

 

eLoop Back

 

Noctua NF F-12 i NF F12 iPPC

Kao i kod prethodnih ventilatora, mi smo već uradili unboxing i naveli sve detalje o ovom ventilatoru, a možete ih pročitati u Noctua NF-F12 industrial PPC članku.

Ukratko, Noctua kvalitet (ali i cena), 6-godišnja garancija i najjače performanse u Noctua ponudi 120mm ventilatora. Dizajn nije univerzalan te se, od skora, Noctua potrudila da uz crne iPPC verzije ventilatora ponudi i chromax opremu kako bi se zadovoljila svaka potreba.

 

iPPC Back

 

Noctua NF S-12B

Oko ovih ventilatora su vladala podeljena mišljenja u redakciji. Ono oko čega smo se slagali da ih prati Noctua kvalitet. Ovo su ventilatori koji su zamišljeni kao airflow ventilatori za kućišta u nerestriktivnoj sredini. Ako ništa drugo, barem ćemo saznati nešto konkretnije o njima.

 

redux back

 

Thermaltake Riing 120

Thermaltake Riing ventilatori se na prvi pogled izdvajaju po izgledu. Najimpresivnije, unikatne LE diode koje smo videli na nekim ventilatorima. Za više informacija, bacite pogled na naš Thermaltake Riing unboxing.

 

Riing back

 

SilverStone FQ121

Na red dolazi nekoliko ventilatora od poznate kompanije SilverStone. SilverStone FQ121 je bio jedan od naših favorita na testu, a sve detalje o ovom ventilatoru možete pronaći u našem unboxingu.

 

SST-FQ121 Back

 

SilverStone FM121

FM121, šta reći o ventilatoru za koji nismo ni znali da postoji, a oduševio nas je performansama. Kako ne bismo tupili preterano o njemu, detaljna recenzija SilverStone FM121 ventilatora je objavljena pre nekog vremena.

 

SST-FM121 Back

 

SilverStone FW121

Ovaj ventilator je unikatan u testu po tome što je samo 15mm debeo i spada u grupu slim ventilatora. Očekivali smo da neće moći da isprati tempo 25mm debelih ventilatora, ali nas je prijatno iznenadio, čak i prestižući nekolicinu. Za više detalja, naš unboxing možete naći ovde.

 

SST-FW121 Back

 

Coolermaster Sickleflow 120

Coolermaster Sickleflow ventilatori se mahom smatraju ventilatorima za kućište. Na tržištu su već dugi niz godina, a cena im je nešto niža od prosečne. Prilično pristupačni ventilatori koji imaju prilično fin odnos performansi i buke. Kao i kod većine starijih modela iz Coolermasterove kuhinje, imaju sleeve ležaj te nisu baš dugotrajni.

 

Sickle Back

 

Coolermaster JetFlo 120

JetFlo ventilatori su mahom poznati po tome što 140mm verzije idu uz CoolerMaster Nepton 280L. Manje više sve što važi za njih, važi i za 120mm verziju. Veliki protok vazduha, nešto niži statički pritisak usled dizajna rotora, kao i visoka buka su neki od ključnih osobina ovog ventilatora.

 

JetFlo Back

 

Coolermaster BladeMaster

Dosta star ventilator, poznat po tome što je korišćen na možda najpopularnijem kuleru ikada – CM 212 EVO. Nismo radili unboxing, te ćemo vam reći par reči o ovom ventilatoru. 

 

Blademaster front

 

Veoma dobar raspon obrtaja i izvanredne performanse na malom broju obrtaja uz jako nisku buku su jake strane ovog ventilatora. Takođe niska cena može ga napraviti jako dobrim izborom kada je budžet ograničen. Sa naše strane glavna mana je sleeve ležaj koji zna da se isuši relativno brzo ako se ventilator koristi u horizontalnom položaju, a odnos performansi/buke opada kako se ide na gore sa obrtajima. Još malo više možete pročitati o njima u našoj Cooler Master Seidon 120V recenziji.

 

Blademaster Back

 

Coolermaster Silencio 120 PWM

Coolermaster Silencio su serija najnovijih ventilatori ovog proizvođača. Odlikuju se jako niskom bukom, što im i samo ime govori. Sam dizajn rotora donosi dobar statički pritisak, ali niži protok vazduha. Uz 5-godišnju garanciju i relativno nisku cenu, predstavljaju odličan izbor za korisnike koji zahtevaju tišinu u radu. Za više detalja pogledajte naš unboxing CM Silencio 120 PWM ventilatora.

 

Silencio back

 

Coolermaster SilentFan 120

Ove ventilatore retko gde možete videti u slobodnoj prodaji jer mahom dolaze uz njihova kućišta poput CM Storm Stryker/Trooper šasija. Imaju standardne 4 LED, ali i zaseban dvopinski kabl koji omogućava da LED svetli punom jačinom čak i ako ventilator radi na manjem naponu. Odlikuje ga standardni dizajn rotora i sleeve ležaj. Što se tiče performansi, relativno dobre performanse na manjem broju obrtaja, dok na višem zaostaje uz značajnu buku samog motora.

 

SilentFan Back

 

San Ace – Sanyo Denki 9GH1212M406

Možda niste čuli za ove ventilatore, niti ovu firmu, ali ova japanska kompanija pravi isključivo industrijske ventilatore. Najbolji atest njihovom kvalitetu jeste što se ugrađuju u mahom sva platinum/gold SeaSonic napajanja koja imaju garanciju od 7 godina. Kvalitetan dupli kuglični ležaj omogućava dug životni vek. Cena ovih ventilatora je izuzetno visoka, a i teško ih je naći, ne računajući polovne izvađenje iz servera naših dalekoistočnih komšija.

 

SanyoDenki Back

 

EKWB Vardar F4-120ER

EKWB nam je poznat po svemu osim proizvodnji ventilatora. Njihova custom vodena rešenja su jedna od najpoznatijih u svetu. Oprobali su se i u dizajnu i proizvodnji ventilatora, uz popriličan bum na tržištu. Ovu varijantu njihove Vardar serije ventilatora odlikuje ogroman raspon obrtaja, uz visoke performanse i jako tih motor. Za više informacija pročitajte naš unboxing EKWB Vardar F4-120ER ventilatora.

 

EV Vardar back

 

Arctic Cooling F-12

I ptice na grani već znaju za ovaj ventilator, svakako jedna od najpopularnijih opcija za performanse koje nose nižu cenu. Šteta što kod nas prodavci ne daju 6 godina garancije na ove ventilatore, kao što daje sam Arctic Cooling.

 

Arctic F12 Back

 

Ovime smo završili nabrajanje naših ventilatora na testu, sledi najzabavniji deo.

 

E

Erik Nastovski

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar