| Vesti | Softver | Zanima vas AI? – Besplatan kurs Helsinki Univerziteta
Softver

Zanima vas AI? – Besplatan kurs Helsinki Univerziteta

Helsinki AI

Ako vas je ikada zanimalo kako funkcioniše AI, Helsinki University misli da može da vam pomogne oko toga. Tim sa univerziteta je lansirao kurs o veštačkoj inteligenciji, i to potpuno besplatno, a otvoren je za sve širom sveta.

Za razliku od ostalih kurseva, Elements of AI kurs je za početnike koji žele da se temeljno upoznaju sa ovom tehnologijom i saznaju nešto više.

Takođe, brojni tehnološki giganti poput Google-a poseduju divizije koje rade na projektima veštačke inteligencije, čak i industrije koje se ne bave tehnologijom zavise od veštačke inteligencije za pojedine zadatke.

Međutim, Janina Fagerlund iz Reaktor-a, partnera u univerzitetskom projektu, navodi da ljudi možda ne znaju da AI svakodnevno utiče na njihove živote.

Fagerlund je navela primer korišćenja AI u industriji hrane pri sortiranju u proizvodnji, kao i da, dok smo svi upoznati sa činjenicom da Facebook koristi AI za prepoznavanje lica, brojni ne znaju to. Elements of AI kurs se fokusira na osnove, počevši od toga šta je AI, kao i na objašnjenja kako može rešiti probleme.

Materijali takođe opisuju kako se AI koristi u stvarnom svetu, a u drugom delu kursa, stručnjaci objašnjavaju kako mašinsko učenje funkcioniše i šta su neuralne mreže. Navodno, tim tvrdi da će vam biti potrebno oko tridesetak sati da završite kurs, dok dobijate dodatne povlastice kroz Open University (2 ECTS) ako ste iz Finske, međutim ako niste, dobićete zvanični sertifikat univerziteta.

Kurs je uveliko dostupan, a počeo je 14. maja ove godine.

 

Izvor: Elements of AI

 

Komentarišite na forumu