| Vesti | Softver | Windows 7 pametnije koristi video RAM
Softver

Windows 7 pametnije koristi video RAM

windows7

Već duže vreme se zna da je Windows 7 tim unapredio renderovanje samog desktopa i prozora tako što je omogućio da više od jedne aplikacije ima pristup GDI (Graphics Device Interface) steku u datom momentu.

Paralelizam kod GDI-a sigurno će poboljšati odziv sistema na komande, ali to nije jedino unapređenje koje je softverski tim napravio za novi OS. Windows 7 će efikasnije koristiti RAM, što će imati pozitivan efekat na samu brzinu sistema. Naročito na sistemima koji koriste integrisanu grafiku.

Kod Windows Viste, veći broj prozora je značio veću potrošnju sistemske memorije. Svaki prozor ima dve memorijske alokacije – jednu u video memoriji i jednu u sistemskoj – obe imaju identičan sadržaj.

 

 

 

windows_vista

Prikaz prozora kod Windows Viste

 

DWM (Desktop Window Manager) iscrtava desktop preko GPU-a, što očigledno znači da su podaci o prozoru (širina, visina, lokacija i sadržaj) u video memoriji. Isti podaci su se nalazili i u sistemskom RAM-u da bi ih CPU izrenderovao nezavisno od grafičke kartice. Logično, taj način je neefikasan zbog redundantnosti.

 

windows_7
Prikaz prozora u Windowsu 7

 

Windows 7 menja to tako što ne kopira podatke u sistemski ram, što smanjuje količinu memorije koja se koristi na pola. Za razliku od GDI stek poboljšanja, ovaj novi pristup koji štedi memoriju zahteva nove drajvere. Novi drajveri koji koriste “štedljivi” pristup imaju oznaku WDDM 1.1. Stariji, Windows Vista WDDM 1.0, drajveri će raditi u Windowsu 7, ali ne koriste novi pristup.

wddm1_wddm11

Ova promena će značajno uticati na stvarne performanse sistema, dok benchmark programi mogu da pokažu degradaciju u performansama pošto procesor mora da uzima podatke iz Video RAM-a. Windows 7 nam se polako približava. RC (release Candidate) će se pojaviti na MSDN-u i TechNetu 30. aprila, dok će javnost dobiti linkove za download 5. maja.

Hoće li ove promene vidljivo uticati na performanse, ili je ovo još jedan marketniški trik? Recite nam šta mislite na forumu

 

Izvor: Tom’s Hardware

Sibin Grašić

DevOps inženjer danju - WordPress Bog noću. Kad ne kuca po tastaturi, bakće se egzotičnim hardverom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar