| Vesti | Softver | Stanford: „Facebook korisnici srećniji ukoliko ga napuste na mesec dana“
Softver

Stanford: „Facebook korisnici srećniji ukoliko ga napuste na mesec dana“

Stanford

Studija sa Univerziteta u Njujorku i Stanforda pokazala je da su korisnici Facebooka bili srećniji, zadovoljniji životom i sa manje šansi da će se osećati anksiozno, depresivno ili usamljeno time što su uskratili sebe korišćenja ove mreže, i to na mesec dana.

Koristili su i druge društvene mreže sve manje i manje, a pogotovo sam Facebook kada su se vratili.

Istraživači sa oba univerziteta su odlučila da ispitaju anegdotske dokaze da se korisnici ove najpopularnije društvene mreže osećaju bolje nakon što je napustili, ali su se pitali koliko često to stvarno i pomaže.

U zapisima se navodi da su oni koji su bili na Facebooku pronašli su brojni niz stvari kojima su popunili svoje vreme koje bi uobičajeno bilo zauzeto ovom društvenom mrežom, poput susreta sa prijateljima i porodicom ili gledanja televizije.

Samim tim, ovo ne znači nužno da treba da izbrišete svoj nalog – kao što je jedan portal primetio, postoje neki faktori koje treba razmotriti.

Ovo je ipak nepotpuni izveštaj, tako da postoji šansa da to ne predstavlja potpuni emocionalni pejzaž ispitanika. Nejasno je šta bi se dogodilo ako bi pauza bila duža.

Takođe, istraživači su sproveli ovu studiju uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016. godine, baš kada su političke tenzije bile visoke. Možda je bilo ugodnije ostaviti Facebook jednostavno zato što je pomogao korisnicima da izbegnu žestoke debate i retoriku.

 

Izvor: Stanford PDF

 

Komentarišite na forumu…