| Vesti | Softver | Opera lansirala browser za kriptovalute
Softver

Opera lansirala browser za kriptovalute

Iz Opere nam dolazi novi Web3 Crypto Browser beta sa dodacima kao što su ugrađeni kripto novčanik, lak pristup razmenama kriptovaluta/NFT, podrška za decentralizovane aplikacije i slično. Kao cilj navode „pojednostavljenje Web3 korisničkog iskustva koje je često zbunjujuće za mainstream korisnike“, rečima izvršnog potpredsednika Opera-e Jorgena Arnensena.

Ključna karakteristika je ugrađeni novčanik koji će od samog početka podržavati blockchain uključujući Ethereum, Bitcoin, Celo i Nervos. Ideja je da vam se omogući pristup vašoj kriptovaluti bez potrebe za ekstenzijama, uz opciju korišćenja third-party novčanika. Možete da kupujete kriptovalute, menjate kriptovalute direktno u novčaniku, šaljete i primate ih, kao i da proveravate stanje u novčaniku. Čak ima i siguran clipboard koji osigurava da druge aplikacije ne mogu da prenose podatke kada kopirate/lepite.

Druga primarna funkcija je podrška za Web3, ili decentralizovani internet zasnovan na blokčejnu, poznat i kao nova stvar među kripto entuzijastima (i skepticima). Pored pružanja dodatne sigurnosti putem blokčejn enkripcije, omogućava korisnicima da pristupe stvarima kao što je GameFi „gde možete da zaradite dok igrate svoj put kroz sve vrste metaverzova“, navodi Opera. Takođe nudi „Kripto kutak“ (Crypto Corner) sa najnovijim vestima o blokčejnu koji vam takođe „omogućava da unapredite svoje Web3 veštine“, navodi Opera.

Operin rival Mozilla nedavno je najavila da će prihvatiti donacije kriptovaluta, ali je naišla na negativnu reakciju korisnika, uključujući su-osnivača Džejmija Zavinskog, zbog uticaja blokčejna na životnu sredinu. Shodno tome, Opera je rekla da radi na implementaciji energetski efikasnijeg standarda Etherium Layer 2 „što je brže moguće“.

The Crypto Browser je sada dostupan za Android, Windows i Mac, a verzija za iOS će uskoro biti dostupna.

 

Izvor: Opera

 

Komentarišite na forumu…