| Vesti | Softver | Na koje načine se Futuremark bori protiv varanja
Softver

Na koje načine se Futuremark bori protiv varanja

Futuremark varanje na benchmarcima

Da li je moguće dugotrajno varanje u Futuremark testovima?

 

Verovatno ste upoznati sa VW skandalom, gde je otkriveno da je softver „prepoznavao“ da se nalazi na testu i samim tim prilagođavao parametre kako bi bila dobijena manja količina štetnih materija i time prikazivala da je motor zdraviji po okolinu u odnosu na realno stanje.

Mnogi bi se sa pravom zapitali, ako je to prošlo jednom divu kao što je VW i to dugo vremena, da li je moguće da i neki IT proizvođači slično rade kako bi na duže vreme uspeli da ubede da je njihov proizvod superiorniji od drugog konkurentskog i na taj način poboljšaju prodaju i svoje stanje na globalnom tržištu.

Da li su Futuremark testovi, koji su jedni od najkorišćenijih takođe podložni varanju na „duže staze“ i da li postoji neka vrsta zaštite koja će onemogućiti ili barem varanje otkriti što pre? Na ovakva rastuća pitanja Futuremark je dao odgovore.

Futuremark, kao jedan od najpoznatijih proizvođača benchmark programa, je razvio načine kako bi onemogućio ili barem smanjio mogućnost varanja na što manju meru i to na sledeće načine:

 

  • Futuremark od proizvođača traži da tretira njihove alate kao bilo koju drugu aplikaciju, što se može videti na pravilima za proivođače hardvera na sledećem linku. Ovime se postiže manja verovatnoća varanja, jer za takve pokušaje postoje posledice.
  • Korisnik može dobiti validan 3D Mark skor, samo ako je koristio WHQL drajvere koje je Futuremark prethodno proverio. Ovime se smanjuje mogućnost da modifikovani ili beta drajveri uključe optimizacije za benchmark alate. U prošlosti su postojali ovakvi pokušaji koji su uspešno prepoznati.
  • Futuremark je jedan od prvih koji je počeo uklanjanje rezultata sa mobilnih uređaja koji su imali sakrivene optimizacije za njihove aplikacije. Na ovaj način ako se provuče skor koji ne odgovara stvarnim performansama on neće dugo biti vidljiv.
  • Tu su i detaljne specifikacije na koji način se dobijaju rezultati i kako se računaju, tako da i to smanjuje mogućnost lažiranja rezultata.
  • I na kraju Futuremark ima veliku bazu rezultata koja prikazuje samo modele koje korisnici mogu nabaviti, i ne prikazuju se „leakovi“ od strane izvora koji nisu provereni. Ovo je i najbolji stepen kontrole, jer dosta rezultata testa pojedinog hardvera može mnogo lakše otkriti rezultat koji iskače, što nije bilo moguće u slučaju VW-a.

 

Mislite da li je ovo dovoljno da se varanje na duže staze onemogući ili pak imate drugačija mišljenja? Javite nam Vaše mišljenje povodom ove teme na PCAXE forumu.

 

Izvor: Futuremark

 

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar