| Vesti | Softver | Kompanija Kaspersky Lab upozorava na infekciju malverom putem preuzimanja videa
Softver

Kompanija Kaspersky Lab upozorava na infekciju malverom putem preuzimanja videa

U noći između nedelje i ponedeljka ljubitelji serija širom sveta sa nestrpljenjem su iščekivali premijeru osme i finalne sezone serije Igra prestola (Game of Thrones). Najnovija statistika pokazuje sledeće: prva epizoda sezone je ilegalno pogledana 55 miliona puta u toku prva 24 sata; 12,2% putem preuzimanja i 11,3% putem torenta.

Ipak, skorašnja analiza koju je objavila kompanija Kaspersky Lab pokazuje da su ilegalna preuzimanja filmova i serija često upotrebljavana da bi se preko njih širio malver. Fanovi serije Igra prestola su pod najvećim rizikom: U 2018. godini, ovoj seriji je pripisano 17% ukupnog zaraženog piratskog sadržaja širom sveta, sa 20.934 napadnuta korisnika.

Tim povodom Dejvid Em (David Emm), glavni istraživač za bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab je izjavio: “Dok je završna sezona serije Igra prestola u toku, šokantna je činjenica da je ova serija piratirana 54.261.910 puta. Prema našem istraživanju, sajber kriminalci su tokom prošle godine najčešće koristili seriju Igra prestola za prikrivanje malvera.

Ovoj seriji je pripisano 17% ukupnog zaraženog piratskog sadržaja. Distributeri malvera redovno pokušavaju da iskoriste televizijske emisije koje su veoma tražene na piratskim sajtovima. Drame i akcione serije su standardne kategorije koje su najviše ciljane, a obično su prve i poslednje epizode te ​​koje privlače najviše gledalaca – a samim tim i pažnju sajber kriminalaca.

Ovi prevaranti imaju tendenciju da iskoriste lojalnost i nestrpljivost ljudi, tako da često obećavaju potpuno novi materijal za preuzimanje koji je u stvari sajber pretnja.

Kako ne biste postali žrtva neke neprijateljske taktike najbolje je da koristite samo legitimne izvore sadržaja. Ali čak i ako poštujete ovo pravilo, budite na oprezu jer je jako lako neplanirano naići na malicioznu aktivnost.”

 

Izvor: Kaspersky

 

Komentarišite na forumu…