| Vesti | Softver | Intel lažira rezultate u 3D Mark Vantage testu
Softver

Intel lažira rezultate u 3D Mark Vantage testu

intel

3DMark je jedan od osnovnih alata za testiranje performansi 3D grafike. Ova činjenica dovoljna je kao motivacija mnogim proizvođačima za postizanje što boljih rezultata. Kako bi poboljšali rezultate, najveći proizvođači diskretnih grafičkih rešenja su bili „uhvaćeni“ kako se koriste nedozvoljenim sredstvima. Ovoga puta kompleksu niže vrednosti podlegao je plavi džin.

I ovoga puta, kao i do sada, „optimizacija“ je urađena preko grafičkog drajvera. Kada drajver detektuje da je pokrenuta aplikacija 3D Mark, spušta kvalitet prikaza da bi grafički procesor bio što manje opterećen i tako prikazao veći broj frejmova, odnosno ostvario bolji rezultat.

 

 

 

Intel ima najveću bazu korisnika integrisanih grafičkih rešenja, pa stoga i čudi činjenica da je veliki plavi podlegao „optimizaciji“ rezultata. Gledano iz ugla prosečnog korisnika koji računar koristi i za puštanje HD materijala i vrlo retko odigra neku igru, ne čudi činjenica da je Intel pokušao ovako nešto. Njihova rešenja su inferiornija na polju HD video reprodukcije, jer se uglavnom oslanjaju na procesor. U još težoj situaciji se nalazi na polju 3D grafike.

Kako tvrdi Tech Report u pitanju je povreda Futermarkove 3D Mark Vantage drajver polise odobrenja koju možete naći na ovom linku 3DMark Vantage Driver Approval Policy.

Da bi dokazali da Intel ne igra pošteno, Tech Report je na test stavio matičnu ploču zasnovanu na Intel G41 čipsetu, sa poslednjim drajverima 15.15.4.1872. Prostim preimenovanjem izvršne datoteke, u ovom slučaju iz „3DMarkVantage.exe“ u „3DMarkVintage.exe“, dobijamo značajnu razliku u performansama koju možete vidite u priloženim tabelama.

 

Slika1

 

Slika2

 

Kada su pitali Intel da prokomentariše njihova zapažanja, dobili su odgovor da je novi drajveri dizajnirani da iskoriste neke delove za 3D rendering kada pixel i vertex procesiranje  „zasićuje“ IGP.

 

Slika3

 

Call of Juarez, Crysis, Lost Planet: Extreme Conditions i Company of Heroes su između ostaloga „pogođeni“ novim drajverima.

Trenutno se na Futuremak listi odobrenih drajvera za Windows 7 ne nalazi ni jedan Intel GMA drajver.

 

 

Izvor: techPowerUp!

Komentarišite na forumu