| Vesti | Softver | Google Apps Script dobija zeleno svetlo
Softver

Google Apps Script dobija zeleno svetlo

google

Google je u sredu zvanično pustio Apps Script za enterprice korisnike, tehnologiju koja omogućava tabelarne proračune, nešto nalik Microsoftovom excel-u. Ranije u toku ove godine na aplikaciji se radilo na nivou pilot izdanja.

Google Apps Script radi uglavnom sa takozvanim „spreadsheet“-ovima,  na koje smo navikli u izdanjima excel-a ili varijante koju nudi OpenOffice.

 

 

 

 

Ono što je karakteristično za ovu aplikaciju je recimo automatizovanje slanja email-a, gde aplikacija može preuzeti podatke iz spreadsheet-ova, čak se može napraviti i čitava skripta koja može komunicirati sa nekim drugim web servisima.

 

20_google_script

 

Product menadžer ovog projekta, Evin Levely, napisao je u svom blogu da su “ još u maju objavili pilot izdanje Google Apps Script-a, i nakon stotina sati rada i upotrebe, kao i dosta vrednog feedback-a od strane korisnika, prilično smo uzbuđeni povodom zvaničnog puštanja u rad aplikacije svim Google-ovim kupcima proizvoda Google Apps Premier i Education Edition verzija“.

Dajući primer kako Apps Script može biti iskorišćen, Levely je opisao scenario odobravanja troškova u kojem je skripta automatski konvertovala stranu valutu u domaću, preuzimajući pri tome kurs valute sa eksternih Web servisa i obeležavajući kategorije troškova za dalji pregled. Skripta se može čak i automatizovati u smislu da u istom scenariju plaćanje troškova čeka nečije odobrenje, tom korisniku se može poslati obaveštenje za to, i nakon što dobije odobrenje, skripta može poslati finansijskom odeljenju poruku o tome, bez slanja ijednog email-a.

Korisnici Google Apps Premier i Education verzije mogu koristiti ove funkcionalnosti u okviru Tools menija u Spreadsheet aplikaciji. Levelz naglašava da Apps tim radi na tome da korisnici šalju što više povratnih informacijao tome šta su uradili pomoću aplikacije, prikupljajući pri tome i ideje doo kojih su korisnici došli upotrebom ovog alata.

Google enterprise tim je objavio jošjedan alat koji se zove Side-by-Side search.

Ovaj alat omogućava korisnicima da uporede rezultate dve odvojene pretrage koje su zasnovane na istom setu podataka. Tim navodi da bi ova aplikacija dozvolila ocenjivanje Googe Search Appliance (GSA) u odnosu na njihov postojeći „search“ proizvod, svima poznati Google search.

 

Izvor: CNET

 

Komentarišite na forumu

 

 

 

Tagovi