| Vesti | Softver | Firefox će blokirati ad tracker-e
Softver

Firefox će blokirati ad tracker-e

Mozi

Kako navode čelnici ove kompanije, Mozilla je godinama unazad brinula o svojim korisnicima time što je sprečavala ad tracker-e od sakupljanja vaših podataka, a uskoro će Firefox biti u prilici da ih blokira po default-u.

Browser će vam takođe dati više kontrole nad podacima koji se dele sa websajtovima.

Osim što se brinu o korisničkoj privatnosti, iz razvojnog tima navode da se sprečavanjem ad tracker-a websajtovi brže učitavaju.

Korisnici Firefox Nightly, javnog, doduše još uvek nestabilnog pre-release build-a, mogu blokirati tracker-e koji usporavaju učitavanje stranica.

Iz Mozille navode da će Firefox testirati da li će ovaj potez uroditi plodom, a ako se to i dogodi, dodatak će naći svoje mesto u kompletnoj 63. verziji Firefox browsera, koja treba da izađe 23. oktobra.

Počevši od 65. verzije, a i sada za Nightly korisnike, Mozilla blokira pristup skladištenju podataka za third-party tracker-e i briše sve cookies-e. Naravno, vi se možete odlučiti da blokirate sve third-party cookies-e, ali će to izazvati probleme na nekim sajtovima.

U međuvremenu, Mozilla planira da prepreči put skriptama koje iza kulisa rudare kriptovalute na vašem računaru, kao i tracker-e koji koriste fingerprinting, i kojima je omogućena identifikacija putem opcija na vašem uređaju. Ovi dodaci će biti dostupni kasnije na Firefox-u u narednih par meseci.

 

Izvor: Mozilla

 

Komentarišite na forumu…