| Vesti | Softver | Facebook odustaje od sistema prepoznavanja lica
Softver

Facebook odustaje od sistema prepoznavanja lica

Meta, kompanija iza servisa Facebook, WhatsApp, i Instagram navodno odlučuje da se distancira od sistema prepoznavanja lica. Naime, čelnici kompanije su saopštili da će ugasiti sistem za prepoznavanje lica na Facebook-u u „narednim nedeljama“.

Više nećete biti automatski prepoznati na fotografijama ako ste se uključili u ovu funkciju, a Facebook tim će izbrisati preko milijardu šablona za prepoznavanje lica. Opisi automatskog alternativnog teksta za osobe sa oštećenim vidom takođe će prestati da imenuju osobe otkrivene na fotografijama.

Kompanija je saopštila da je donela odluku nakon „rastuće zabrinutosti“ oko šire upotrebe prepoznavanja lica, uključujući „neizvesnost“ u vezi sa regulacijom tehnologije. Iako je Meta verovala da bi prepoznavanje lica i dalje moglo da bude od pomoći u nekim situacijama, kao što je dobijanje pristupa zaključanom nalogu, smatrala je da je „uži“ pristup koji je više orijentisan na privatnost bolji od šire strategije.

Prepoznavanje na uređaju ne bi zahtevalo deljenje podataka sa spoljnim serverima, na primer. Postojali su brojni pritisci da se sistem isključi.

Meta, dok je još bila poznata pod nazivom Facebook, rešila je tužbu za privatnost zbog prepoznavanja lica za 650 miliona dolara 2020. godine i verovatno nije željna da se uhvati u koštac sa sličnim slučajevima.

Vlade u rasponu od Masačusetsa do Evropske Unije ili su usvojile ili snažno razmatraju barem delimičnu zabranu korišćenja prepoznavanja lica.

 

Izvor: Facebook

 

Komentarišite na forumu…