| Vesti | Softver | Chrome Beta 81 donosi podršku za AR i NFC
Softver

Chrome Beta 81 donosi podršku za AR i NFC

Internet gigant Google je predstavio Chrome 81 beta verziju za Android, Linux, Mac i Windows koja dodaje WebXR podršku za browserski baziranu Augmentativnu realnost (AR). WebX je nova verzija WebVR-a, dizajnirana da kreira i iskustva virtualne i proširene stvarnosti u vašem browseru.

Chrome 81 konačno omogućava AR svima, pa nisu potrebni flagovi ili druge opcije, uz novi „Hit Test API“. Sa time, web developeri sada imaju direktan način da prenesu AR korisnicima širom platformi bez oslanjanja na nativne aplikacije.

Ovo takođe otvara vrata za interakcije zasnovane na dodiru. Novi Web NFC framework omogućava mobilnim uređajima da komuniciraju sa objektima koji se mogu dodirnuti, opet bez upotrebe nativnih aplikacija ili sistemskih funkcija.

Chrome 81 će takođe predstavljati značajan napredak za sigurnost na internetu. Ova verzija browsera povlači podršku za stare protokole TLS 1.0 i 1.1 koji obezbeđuju HTTPS saobraćaj. Oni su zastareli u Chrome 72, ali ovo izdanje ih u celosti eleminiše – svako web mesto koje i dalje koristi starije formate biće označeno nesigurnim.

Ako web lokacija želi da izbegne Googleov sistem praćenja, moraće da koristi noviju tehnologiju (po mogućnosti TLS 1.3).

 

Izvor: Chromium Blog

 

Komentarišite na forumu…