| Vesti | Softver | Apple predstavlja iCloud
Softver

Apple predstavlja iCloud

apple

Apple je najavio da će iCloud – odličan set besplatnih usluga u cloudu, uključujući iTunes in the Cloud, Photo Stream i Documents in the Cloud, koji funkcionišu sa vašim iPhone telefonom, iPad tabletom, iPod touch plejerom, Mac ili PC računarom, i koji će automatski i bežično skladištiti vaš sadržaj u iCloud-u i raditi na svim vašim uređajima – biti dostupan 12. oktobra. iCloud skladišti vašu muziku, fotografije, aplikacije, kontakte, kalendare, dokumente i mnogo više, čineći ih ažuriranim na svim vašim uređajima. Kada se sadržaj promeni na jednom od uređaja, svi vaši drugi uređaji bivaju ažurirani automatski i bežično.

 

iCloud je najlakši način da upravljate vašim sadržajem, jer iCloud sve to radi umesto vas i ide dalje od bilo čega dostupnog danas„, izjavio je Edi Kju, viši potpredsednik za Internet softver i usluge, kompanije Apple. „Ne morate da mislite o sinhronizaciji vaših uređaja jer se sve dešava automatski, a i besplatno je„.

iTunes u Oblaku vam dozvoljava da automatski skinete novu kupljenu muziku na sve vaše uređaje, pa možete da kupite pesmu na vašem iPad uređaju i da je zatim nađete na vašem iPhone-u – sinhronizacija nije potrebna. iTunes u cloudu vam takođe dozvoljava da prethodno kupljen iTunes sadržaj, uključujući muziku i TV emisije, skinete na sve vaše uređaje besplatno. Pošto iCloud čuva istoriju onoga što ste prethodno kupili, uvek možete da vidite šta ste kupili bez obzira na kojem ste uređaju kupili to nešto, a pošto već posedujete taj sadržaj, možete ga pustiti na vašim uređajima ili jednostavno pritisnuti iCloud ikonicu kako biste ga sačuvali i pustili kasnije.

Dodatno, iTunes Match skenira pesme u vašoj muzičnoj biblioteci, uključujući muziku koja nije kupljena putem iTunes-a, i upoređuje ih sa preko 20 miliona pesama dostupnih na iTunes Store-u, nudeći ih u visoko-kvalitetnom AAC formatu od 256 kbps koji ne sadrži DRM. Svaka pesma koja nije pronađena se šalje na iCloud kako biste mogli da puštate pesme, albume ili plejliste iz vaših muzičkih biblioteka na svim vašim uređajima.

 

icloud_1

 

Photo Stream, inovativna usluga iCloud-a vam dozvoljava da fotografišete na jednom uređaju, a da se ta fotografija automatski nađe na ostalim vašim uređajima. Fotografija koju ste napravili na vašem iPhone telefonu je poslata u iCloud i automatski prebačena na vaš iPad, iPod touch, Mac ili PC računar. Čak možete i da gledate vaše Photo Stream albume na vašem Apple TV-u. iCloud, takođe, automatski prebacuje fotografije koje ste preneli sa vašeg fotoaparata preko bežične konekcije ili Ethernet-a, kako biste mogli da ih gledate na ostalim vašim uređajima. iCloud upravlja vašim Photo Stream-om efikasno, pokazujući poslednjih 1000 fotografija kako ne biste ostali bez prostora za skladištenje.

iCloud Documents in the Cloud čini vaša dokumenta ažuriranim na svim vašim uređajima, automatski, pa vi to ne morate da radite. Na primer, ako kreirate dokument koristeći Pages na vašem iPad uređaju, taj dokument je automatski poslat na iCloud. Kada koristite Pages na drugom iOS uređaju, možete da otvorite isti dokument sa vašim najnovijim promenama i da nastavite sa radom ili čitanjem tamo gde ste stali. iWork Apple aplikacije za iOS, Pages Numbers i Keynote će iskoristiti prednosti iCloud skladištenja, a kompanija Apple takođe nudi programerima API-e koji im omogućavaju da njihove aplikacije dobro rade sa Documents in the Cloud.

iCloud vam omogućava da vidite istoriju onoga što ste kupili na App Store-u i iBookstore-u i da skinete te aplikacije i knjige na bilo koji od vaših uređaja u bilo koje vreme. Kupljene aplikacije i knjige mogu automatski da se skinu na vaše uređaje, a ne samo na uređaje sa kojima su kupljene. Jednostavno pritisnite iCloud ikonicu i skinite kupljene aplikacije i knjige na bilo koji od vaših iOS uređaja, bez dodatnih troškova.

iCloud Backup automatski i sigurno pravi rezervne kopije vaših najvrednijih informacija na iCloud svakoga dana putem bežičnog interneta kada god je vaš iOS uređaj priključen na struju. Kada ga jednom priključite, rezervne kopije vaših podataka su sačuvane brzo i efikasno. iCloud već skladišti vašu kupljenu muziku, TV emisije, aplikacije, knjige i Photo Stream; iCloud Backup se stara o svemu ostalom, pravi rezervne kopije vaših fotografija i video sadržaja u Camera Roll-u, podešavanja sistema, podataka u aplikacijama, početnog ekrana i organizacije aplikacija, poruka i melodija. iCloud Backup vam čak može pomoći da pokrenete novi iOS uređaj ili povratite informacije na onom koji već posedujete.

iCloud odlično funkcioniše sa vašim kontaktima, kalendarima i mail aplikacijama, pa možete da delite kalendare sa prijateljima i porodicom, a vaš mail nalog koji ne sadrži reklame se nalazi na me.com. Vaši dolazni email-ovi i datoteke su ažurirane na svim iOS uređajima i kompjuterima, i sa icloud.com imate jednostavan internet pristup vašim mailovima, kontaktima, kalendarima, Find My iPhone i iWork dokumentima.

 

icloud_2

 

Find My iPhone aplikacija je značajna ukoliko je jedan od vaših uređaja izgubljen. Jednostavno uključite Find My iPhone aplikaciju na drugom uređaju ili pristupite icloud.com sa kompjutera kako biste videli gde je vaš izgubljeni iPhone, iPod touch na mapi, poslali poruku i na daljinu zaključali ili izbrisali vaš izgubljeni uređaj. Find My iPhone vam sada omogućava da locirate izgubljeni Mac računar koji radi na Mac OS X Lion operativnom sistemu.

Find My Friends je nova aplikacija dostupna besplatno sa App Store-a, i koja vamomogućava da jednostavno delite vašu lokaciju sa ljudima koji su vam bitni. Prijatelji i porodica se nalaze na mapi kako biste jednostavno mogli da vidite gde se oni nalaze. Find My Friends vam takođe omogućava da privremeno podelite vašu lokaciju sa grupom prijatelja, na nekoliko sati kako bi ste se našli na večeri, ili na nekoliko dana kada je u pitanju kampovanje; kada vreme istekne, deljenje lokacije prestaje. Sa Find My Friends, vidite obaveštenje svaki put kada dobijte poziv za novo prijateljstvo, a ukoliko im dozvolite oni mogu da vide vašu lokaciju. Sa jednostavnim klikom možete da sakrijete vašu lokaciju. Parental control vam omogućava da upravljate načinom na koji način vaše dete može da koristi Find My Friends.

 

icloud_3

 

iCloud će biti dostupan sa iOS 5 operativnim sistemom, najnaprednijim mobilnim operativnim sistemom na svetu, koji uključuje više od 200 novih karakteristika, uključujući Notification Center, inovativan način da jednostavno pratite i kontrolišete obaveštenja na jednom mestu bez ikakvih ometanja; iMessage, novi sistem za poruke koji vam omogućava da jednostavno šaljete tekstualne poruke, fotografijie i video sadržaj između svih iOS 5 korisnika; i Newsstand, novi način da kupite i organizujete vaše novine ili časopise na koje ste se pretplatili.

iCloud će biti dostupan 12. oktobra kao besplatna usluga za vaš iPhone, iPad ili iPod touch koji rade na iOS 5 operativnom sistemu ili Mac računaru koji radi na OS X Lion operativnom sistemu sa validnom Apple ID pristupnicom. iCloud uključuje 5 GB besplatnog skladištenja u klaudu za mail, dokumenta i rezervne kopije vaših podataka. Kupljena muzika, TV emisije, aplikacije, knjige  i Photo Stream se ne računaju u skladišteni prostor koji je dostupan. iTunes Match će biti dostupan počevši od SAD-a krajem ovog meseca za $24.99 za godinu dana. Korišćenje iCloud usluge na PC računaru zahteva Windows Vista ili Windows 7 operativne sisteme; Outlook 2010 ili 2007 se predlaže za pristup kontaktima i kalendarima. Dodatna proširenja iCloud prostora za skladištenje su dostupna za kupovinu počevši od $20 za godinu dana za 10 GB, $40 za godinu dana za 20 GB i $100 za godinu dana za 50 GB.

iOS 5 će biti dostupan besplatno za iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad i iPod touch (treće i četvrte generacije), dozvoljavajući korisnicima da osete fantastične nove karakteristike ovog operativnog sistema.

Cene i dobavljivost proizvoda na tržištu Srbije će se objaviti naknadno.

 

Izvor: Apple

 

Komentarišite na forumu


Tagovi
M

Miloš Arsić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar