| Vesti | Softver | AMD je objavio SDK za ubrzanje razvoja stereo 3D-a
Softver

AMD je objavio SDK za ubrzanje razvoja stereo 3D-a

amd

AMD je objavio dostupnost AMD Četvoro-Baferskog SDK za AMD HD3D tehnologiju, nudeći vitalni alat programerima uključenim u razvoj novih  stereo 3D sposobnih igara. Takođe, novi pasivni i aktivni monitori iz Acer-a, LG-ja, Samsung-a, i Viewsonic-a su dodatno proširili listu hardvera koji podržava AMD HD3D tehnologiju. Svi korisnici koji poseduju AMD APU iz A serije ili AMD Radeon HD 5000 ili HD 6000 HD3D-sposobne grafičke proizvode sada imaju još širi izbor u kreiranju njihovih 3D igračkih ili Blu-ray 3D sistema zahvaljujući Otvorenoj Stereo 3D inicijativi.

 

„AMD HD3D tehnologija je dostigla kritičnu masu, sa sve većom podrškom igara, filmova, hardvera i softvera mnogih industrijskih lidera“, tvrdi Met Skiner, korporativni potpredsednik i generalni menadžer, AMD Grafičke Divizije. „Dodavanje Četvoro-Baferskog SDK može pomoći mnogim programerima i partnerima da stereo 3D učine standardnim delom svih budućih igračkih naslova“.

 

AMD Četvoro Baferski SDK

Veliku ulogu u omogućavanju stereo 3D podrške igra sposobnost AMD grafičkog hardvera da radi sa četiri frejm bafera istovremeno. AMD Četvoro-Baferski SDK, dostupan na AMD Razvojnoj Stranici, je dizajniran da programerima igara i aplikacija pomogne u ubrzavaju razvoja podrške stereo 3D-u u njihovim naslovima. SDK pruža jasna uputstva kako implementirati podrušku za stereo 3D tako da se u njemu može uživati na širokom spektru velikog izbora monitora i stereo 3D naočara koji podržavaju AMD HD3D tehnologiju. Dodatno, četiri bafera mogu da se iskoriste za dodavanje prirodne podrške stereo 3D-u u video igrama i podržava DirectX 9, 10 i 11.

 

Monitor i 3D naočare

Računarski monitori sa podrškom za AMD HD3D tehnologiju se već isporučuju od strane nekoliko vodećih proizvođača, uključujući Acer, LG, Samsung i Viewsonic. Pristup stereo 3D-u varira od monitora do monitora, ali svi imaju sposobnost da omoguće impresivno stereo 3D iskustvo.

Najnoviji monitori sa AMD HD3D podrškom su Samsung Series7 i Series9 3D LED monitori. To su prvi monitori koji imaju implementaciju stereo 3D-a putem DisplayPort 1.1 tehnologije, omogućavajući punu rezoluciju i visoki broj frejmova pri stereo 3D igranju. SA750 i SA950 modeli imaju ugrađeni emiter za sinhronizaciju sa stereo 3D naočarima koje dolaze u svakom paketu. Svaki monitor dolazi sa kopijom DDD TriDef 2D u 3D konverzijskog softvera, kojim se omogućava stereo 3D iskustvo u stotinama PC igara i filmova. Dodavanjem HD3D-sposobne AMD Radeon HD 5000 ili HD 6000 serije grafičke karte kupci mogu kreirati potpun stereo 3D sposoban sistem.

Koristeći HDMI 1.4a ili DVI-DL konektore, Acer HS244HQ i HN274H, i Viewsonic V3D241WM-LED monitori pružaju stereo 3D performanse koristeći tehnologiju aktivnog zatvaranja za sinhronizaciju 3D naočara sa monitorom. U svakom slučaju monitori dolaze sa 3D naočarima i konverzijskim softverom.

Kada je reč o pasivnoj tehnologiji, LG D2342P takođe pruža stereo 3D iskustvo. Ovaj monitor predstavlja veoma povoljnu osnovnu opciju kompatibilnu sa širokim spektrom pristupačnih i komfornih 3D naočara dostupnih od strane partnera HD3D poput MARCHON, Oakley i RealD.

„Kao jedan od vodećih svetskih proizvođača naočara, mi sa našom patentiranom inovativnom tehnologijom i izuzetnom HD3D optikom postavljamo smernice“, kaže Mark MekNab potpredsednik zabava i sportovi odeljenja u MARCHON 3D-u. „Kroz saradnju sa partnerima poput, AMD-a, mi našim kupcima nudimo izuzetan stereo 3D“.

Na posletku, mnogi od stereo 3D televizora koji su sada u ponudi kompatibilni su sa AMD HD3D tehnologijom, i svim fanovima pružaju mogućnost 3D igranja i Blu-ray 3D prikaza u bilo kom miksu podržanog hardvera.

 

AMD-ov focus na otvorene standarde pomera industriju napred

AMD veruje da pristup otvorenog ekosistema pruža održivu platformu za razvoj i kupcima daje širok izbor pri kreiranju stereo 3D sistema kod kuće ili u kancelariji, kao i širok izbor igračkih naslova, uključujući DiRT 3 koji poseduje prirodnu podršku za stereo 3D, „Dragon Age 2,“ „F1 2010,“ „World of Warcraft“ kao i dolazeći „Deus Ex: Human Revolution.“ U skladu sa svojom posvećenošću otvorenim standardima, AMD blisko sarađuje sa partnerima poput DDD i iZ3D, kako bi kupcima ponudili što veći izbor u stereo 3D igrama. Zajedno sa više od 25 godina u 3D poslu, DDD i iZ3D poseduju industrijsku snagu i iskustvo, prikazano u njihovim najmodernijim Tridef i iZ3D softverskim paketima. Ove inovacije pomažu u smanjenju cene hardvera i softvera, omogućavajući širenje ove tehnologije među kupcima.

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar