| Vesti | Softver | AI detektovao rak debelog creva
Softver

AI detektovao rak debelog creva

AI Cancer

Kako primena AI raste na polju medicine, počevši od analize mogućeg srčanog napada ili detekcije Alchejmerove bolesti, možemo dodati detekciju raka debelog creva na rastuću listu, zahvaljujući grupi japanskih istraživača koji su ustanovili način korišćenja AI kako bi se otkrili tumori pre nego što oni postanu maligni.

Tim je kreirao datoteku od preko 30.000 slika ćelija pre kancera i nakon, kako bi AI detektovao razlike. Nakon procesa mašinskog učenja, AI dobija slike polipa debelog creva koji je uvećan oko 500 puta.

Program je bio u stanju da proceni da li je polip u pitanju bio kancerogen ili ne.

Dr Yuichi Mora sa Showa University je na United European Gastroenterology Conference u Barseloni izneo rezultate na prezentaciji i naveo da je detekcija AI precizna do 86 posto.

Ovo je izuzetno bitno za rak debelog creva – u ranoj fazi, moguće ga je izlečiti, ali nakon što ćelije raka prodru u krvotok, tada najćešće bude kasno.

Rak počinje benignim polipima u rektumu i debelom crevu koji nakon nekog vremena postaju maligni tumori.

Studija dr Mora-e ima potencijal da dodatno poveća stope  preživljavanja – „Verujemo da su ovi rezultati prihvatljivi za kliničku primenu i naš trenutni cilj je dobijanje regulatornog odobrenja za dijagnostički sistem“, navodi Mora u saopštenju.

 

Izvor: Showa University

 

Komentarišite na forumu

Tagovi