| Vesti | Ostalo | YouTube navodno plaća kreatorima promocije novih dodataka
Ostalo

YouTube navodno plaća kreatorima promocije novih dodataka

Kako navodi poznati sajt Bloomberg, YouTube plaća neke od kreatora na platformi u iznosima počevši od stotinak hiljada američkih dolara, kako bi koristili i promovisali funkcije kao što su pretplate i zabeleženi komentari u ćaskanju.

Izveštaj ne identifikuje koji su kreatori u pitanju , kako uslovi njihovog dogovora nisu javni i samim tim, kreatori ne žele da rizikuju strpljenje YouTube čelnika, tako da možemo samo da nagađamo koji su kreatori u pitanju.

Neki kreatori nisu bili zadovoljni zbog ograničenih metoda pomoću kojih mogu da zarađuju sa YouTube-a, a mnogi su zabrinuti da će reklame nestati sa njihovih video zapisa, čak i kada učine omanje greške.

Nije nepoznata činjenica i da su rivalske kompanije poput Facebooka, Instagrama, kao i drugih godinama pokušavali da namame velika imena, dok YouTube ima istoriju plaćanja kako bi zadržali svoje zvezde.

U pokušaju da udovolje kreatorima, tim YouTube-a je nedavno dodao više načina kako bi oni mogli da zarađuju novac, poput merch programa, omogućavajući gledaocima da plate kako bi njihov komentar bio prikazan na vrhu razgovora uživo, kao i da plaćena članstva poput Twitch-ovih budu dostupnija.

 

YT 01

 

Prema nezvaničnim saznanjima Bloomberg-a, tim YouTube-a navodi da plaćanje glavnih imena za promociju takvih funkcija bi moglo pokazati drugim stvaraocima da ima više mogućnosti za zaradu na YouTube-u nego isključivo putem reklama.

U međuvremenu, čini se da kompanija ne zahteva da zvezde zadržavaju svoj sadržaj ekskluzivno na YouTube-u po novim ugovorima – oni mogu objavljivati materijal na drugim mestima, dok god prvobitno upload-uju video na YouTube.

 

Izvor: Bloomberg

 

Komentarišite na forumu…