| Vesti | Ostalo | Tumblr uklonio milion reblogovanih postova koji promovišu govor mržnje
Ostalo

Tumblr uklonio milion reblogovanih postova koji promovišu govor mržnje

Timovi Tumblr-a su počeli sa masivnim uklanjanjem tragova postova koji sadrže govor mržnje, a koji dolaze sa suspendovanih blogova na toj platformi.

Naime, kompanija je u svom postu koji detaljno opisuje ovaj potez navela da je u toku otklanjanje 4.47 milion postova koji su reblogovali sadržaj sa hiljade nacistički orijentisanih bloga koji su već uveliko izbrisani i zamrznuti.

Iz Tumblr-a objašnjavaju da većina postojećih postova sa govorom mržnje na websajtu dolazi upravo sa tih blogova, a koji ostaju na mreži kao reblogovani postovi, čak iako su uklonjeni. A kako reblogovi po navodima čelnika „retko sadrže onu vrstu kontra govora koji služi da ograniči retoriku mržnje“, oni se ne koriste kao edukativni primeri od strane ljudi koji daju kontra argumente ka govoru mržnje.

Tumblr je stoga odlučio da promeni način ophođenja prema njima, te će u budućnosti pregledati blogove koji su suspendovani zbog govora mržnje i odlučiti da li je masovno otklanjanje reblogovanih postova sa njih najbolji način borbe.

Kompanija je u svom postu napisala da se pre donošenja odluke konsultovala sa spoljnim grupama i stručnjacima.

A pošto će neki ovaj potez definitivno videti kao oblik cenzure, kompanija se takođe ogradila od ovakvih tvrdnji u nastavku:

„Mi smo i uvek ćemo ostati nepokolebljivi vernici u slobodu govora. Tumblr je mesto gde možete biti svoji i izraziti svoje mišljenje. Govor mržnje nije pogodan za to. Kada govor mržnje ostane neproveren, na kraju ćuti glas koji dodaje dobrotu i vrednost našem društvu. To nije Tumblr koji iko od nas želi.“

 

Izvor: Tumblr

 

Komentarišite na forumu…