| Vesti | Ostalo | Svetska zdravstvena organizacija – Zavisnost od gejminga zvanično potvrđena
Ostalo

Svetska zdravstvena organizacija – Zavisnost od gejminga zvanično potvrđena

WHO

Od januarskog teksta, gde je WHO (Svetska zdravstvena organizacija) navela da je zavisnost od gejminga i dalje u fazi nacrta, danas je stiglo saopštenje da će ova zavisnost i zvanično biti na listi.

Naime, WHO je dovršavala 11. priručnik međunarodnih klasifikacija bolesti ogranizacije (International Classification of Diseases – ICD), a rana verzija ovog dokumenta je sadržala „zavisnost od video igara“ po prvi put u ICD istoriji.

Konačna verzija priručnika sada sadrži ovu pojavu tik pored kockanja, kao i ostalih problema koje prouzrokuje zavisničko ponašanje.

„Zavisnost od gejminga jeste šablon ponavljajućeg i kontinuiranog gejming ponašanja koje je do te mere ozbiljno da poseduje prednost nad ostalim životnim interesovanjima i dnevnim aktivnostima, i pritom tera korisnika da nastavi sa gejmingom uprkos negativnim posledicama.“ – navodi se u saopštenju.

„Ponašanje mora biti do te mere ozbiljno da smeta porodičnom, socijalnom, obrazovnom ili profesionalnom delu života i obično se pojavljuje tokom perioda od godinu dana, iako može doći ranije (bilo da je online ili offline igranje).“

 

WHO 01

 

Nakon toga, u ICD-11, primećeno je i stanje slično ovom – riskantno igranje. Odvojeno od zavisnosti, ovo se odnosi na šablon gejminga koji „povećava rizik od štetnih fizičkih ili psihičkih posledica pojedinca ili drugih oko ove osobe“. To bi moglo da potiče od vremenskog uticaja na igranje ili zanemarivanja drugih prioriteta,  kao i od rizičnih ponašanja povezanih sa njim.

Kada je prva skica ICD-11 priručnika izdata u decembru prošle godine, naišla je na kritiku Entertainment Software Association povodom ubacivanja „zavisnosti od video igara“, navodeći da „nesmotreno trivijalizuje stvarne mentalne probleme“, dok će grupa od 30 društvenih naučnika i istraživača mentalnog zdravlja učestvovati u pisanju članaka za Journal of Behavior Addiction, gde će navesti sve pogrešne razloge za inkluziju.

Međutim, čak iako je WHO uvrstila gejming kao vid zavisnosta, trebaće odbraniti konačnu verziju ICD-11 tokom sastanka na Svetskom zdravstvenom skupu sledeće godine.

 

Izvor: WHO

 

Komentarišite na forumu…