| Vesti | Ostalo | Predsednik ASUS-a govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kompanije
Ostalo

Predsednik ASUS-a govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kompanije

ASUS Jonney Shih

Predsednik kompanije ASUS, Jonney Shih, dao je ekskluzivni intervju za online portal Engadget, u kome je govorio o istorijatu kompanije, stare 26 godina, i o tome na kakvom je ASUS sada putu. Ovaj harizmatični šezdesetdvogodišnjak je ispričao zanimljivu priču o začetku jedne male kompanije, u aprilu 1989. godine, kada je u kafeteriji kompanije Acer (u kojoj je tada već 12 godina predvodio razvojni tim) sa svoja četiri inženjera sanjario o tome da osnuju svoju malu, ali divnu kompaniju.

Jonney je u početku samo finansirao 60% sredstava, a zvanični začetnici ASUS-a su bili T.H. Tung, Ted Hsu, Wayne Tsiah i M.T. Liao, da bi im se Jonney Shih pridružio tek 1992. kada je konačno napustio Acer. Iako je ASUS tada već uspešno proizveo svoju prvu Intel 486 matičnu ploču, kompanija nije bila u dobrom stanju (imali su probleme sa kvalitetom i nedostatkom zaposlenih), pa je Jonney Shih došao na čelo kompanije i počeo da radi na njenom oživljavanju, krenuvši u potragu za talentima. 

 

ASUS Jonney Shih 1

 

ASUS je danas kompanija sa preko 13,800 zaposlenih, od kojih je 6,000 u Tajvanu. Iako nude velik broj različitih proizvoda, od laptopa, tableta i AIO računara, pa do pametnih telefona, rutera i grafičkih karti, još nisu odustali od tržišta matičnih ploča – početkom ove godine su čak prodali i svoju 500-milionitu matičnu ploču.

 

ASUS Jonney Shih 3

 

Gospodin Shih, kao diplomirani elektrotehničar, nije samo uspešni biznismen, već i dalje gaji puno ljubavi prema nauci, što se vidi iz njegovog entuzijazma kada priča na datu temu. Međutim, ono što ga izdvaja u odnosu na prosečnog inženjera, je uživanje u klasičnoj umetnosti i odlučnost da stremi ka savršenstvu. Ovakav radni duh očekuje i od svog tima, tačnije da vežbaju dok god potpuno ne razumeju svoj rad, a kolege tera da ispune svoj pun potencijal tako što moraju da pohađaju obavezne časove „dizajnerskog razmišljanja“.

 

ASUS Jonney Shih 4

 

Shih kaže da je neizbežno da će potrošače privući proizvod koji ima najbolji spoj performansi i cene, i da njegova kompanija mora da se vodi novim „mobilnim trendom“, kako ne bi postala irelevantna na tržištu, a najmanje što njegov tim zaposlenih može da uradi jeste da slušaju mudre savete i da se fokusiraju na zadovoljstvo korisnika.

 

ASUS Jonney Shih 2

 

Kompletan intervju sa Jonney Shihom možete pogledati i pročitati na ovom linku.

 

Izvor: Engadget

 

Komentarišite na forumu