| Vesti | Ostalo | Porast sajber kriminala usmerenog na Bitcoin
Ostalo

Porast sajber kriminala usmerenog na Bitcoin

Kaspersky-Lab porast napada na bicoin

Sudeći po Financial cyber threats in 2013 studiji koju je pripremila kompanija Kaspersky Lab, broj napada malware-a koji za metu ima Bitcoin novčiće, kripto – valutu, postao je izuzetno popularan u 2013. godini porastavši više od 2,5 puta.

Bitcoin novčići su osmišljeni za obavljanje anonimnog e-plaćanja i postali su izuzetno popularni u poslednjih nekoliko godina. Početkom 2013. godine, menjački kurs jednog Bitcoin novčića bio je 13,6 američkih dolara. Do decembra, on je dostigao rekordnu vrednost, prešavši 1.200 američkih dolara. Tokom godine kurs je pretrpeo nekoliko padova, ali od aprila 2013. godine cena jednog virtuelnog novčića nije padala ispod 80 američkih dolara. Ovo je neizbežno privuklo pažnju prevaranata. Dodatno otežavajuće je što su bitcoin novčići često lak plen za sajber kriminalce: ako korisnik skladišti bitcoin novčiće na svom računaru u nezaštićenoj formi, napadači samo treba da ukradu fajl novčanika da bi dobili informacije o novčićima unutar njega i pristupili nalogu žrtve.

 

 

Više od 30 primeraka malware-a koji je specijalizovan za finansije odabrano je za Kaspersky Lab istraživanje. Devet od njih su bili programi dizajnirani da kradu kripto – valutu. Ovih devet predstavlja čak 29 odsto svih finansijskih sajber napada izvedenih korišćenjem zlonamernih aplikacija.

 

sajber napadi 2013

Napadi na Bitcoin tokom 2013-te godine, gde se vidi trend rasta

 

Alatke koje koriste sajber kriminalci da ukradu bitcoin novčiće mogu se podeliti u dve kategorije. Prva kategorija obuhvata programe kreirane da kradu fajlove novčanika. Aplikacije u drugoj kategoriji su osmišljene da neovlašćeno instaliraju softver za stvaranje Bitcoin novčića („mining“) na zaraženom računaru. Napadi Bitcoin lopova na novčanike izvedeni su dva puta češće u 2013, dok su se alatke za „mining“ još brže razvijale.

„Tokom 2013. godine vrednost bitcoin novčića povećana je više od 85 puta, i to je naravno privuklo pažnju sajber kriminalaca. Do kraja godine, broj korisnika koje je napao malware usmeren na bitcoin novčiće počeo da se izjednačava sa brojem onih koji su suočeni sa konvencionalnim bankarskim sajber pretnjama. Vlasnici kripto-valuta bi trebalo da budu posebno oprezni, jer je gotovo nemoguće da se povrati ukradeni novac. Ovo je inherentni rizik korištenja kripto – valute Bitcoin, koja se upotrebljava bez ikakve kontrole vlade, ili neke centralne banke“ prokomentarisao je Sergej Lozhkin, viši istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky Lab.

 

Izvor: Kaspersky

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar