| Vesti | Ostalo | Kim Dotcom bi mogao biti izručen SAD
Ostalo

Kim Dotcom bi mogao biti izručen SAD

KimDotcom

Kim Dotcom, internet preduzetnik i osnivač poznatog sajta za razmenu podataka MegaUpload, bi uskoro mogao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, Novozelandski apelacioni sud presudio je u četvrtak da Dotcom može biti izručen kako bi se suočio sa optužbama za kršenje autorskih prava.

Dotcomov advokat Ira Rothken je tweet-ovao da je „razočaran“ odlukom i planira da priloži konačnu žalbu Vrhovnom sudu u Novom Zelandu.

Američke vlasti su optužile Dotcoma i trojicu branitelja, Mathias Ortmanna, Bram van der Kolka i Finn Batata, o šteti nanetoj filmskim studijima i izdavačkim kućama koja iznosi preko 500 miliona dolara, podstičući pretplatnike da čuvaju i dele datoteke koje su zaštićene autorskim pravima.

Tim Dotcom-a je u međuvremenu rekao da nema dovoljno dokaza da je počinio ikakav zločin. „Do sada smo bili na tri suda sa različitim pravnim analizama, od kojih je jedan mislio da uopšte nije bilo kršenja autorskih prava“, rekao je Dotcom. Dotcom je tužio novozelandsku vladu za 6,7 milijardi dolara, i navodno je dobio „nagodbu u vrednosti od šest cifara“ od policije iz Kiwi-ja zbog navodne upotrebe nerazumne sile.

On je zabrinut da će se, ako bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, suočiti sa sudovima koji su u prijateljskim odnosima sa vlasnicima autorskih prava i koji će raditi protiv optuženih prekršioca. Američki tužioci su agresivno i uspešno pratili lokacije za razmenu fajlova poput Kick Ass Torrents i The Pirate Bay.

Ako se Vrhovni sud saglasi da vidi Dotcomovu žalbu i pravila protiv njega, ostaje na ministru pravde, Andrew Little-u, da naredi deportovanje za SAD. „Moj pravni tim je uveren da će Vrhovni sud saslušati žalbu zato što su u pitanju značajna pravna pitanja“, rekao je Dotcom New Zealand Heraldu. „Mnogi važni slučajevi u Novom Zelandu nisu dobijeni u Apelacionom sudu ili u sudovima ispod, ali su dobijeni kada dođu do Vrhovnog suda, a moj slučaj će biti jedan od njih“.

 

KimDotcom 01

 

Izvor: New Zealand Herald

 

Komentarišite na forumu…