| Vesti | Ostalo | Kaspersky dobio tužbu koju je podneo IPAT
Ostalo

Kaspersky dobio tužbu koju je podneo IPAT

uvodna

Kompanija Kaspersky Lab, jedna od vodećih proizvođača bezbednosnog softvera, je dobila tužbu koju je podnela teksaška kompanija IPAT (Information Protection and Authentication of Texas) zbog kršenja patentnog prava.

 

 

 

 

Pre tri i po godine, kompanija IPAT podnela je tužbu protiv kompanije Kaspersky Lab i još 34 druge informacione i antivirusne softverske kompanije, navodeći kao razlog kršenje patentnog prava koje se odnosi na tehnologiju za praćenje programa i podataka. Sve osim jedne od 35 firmi protiv kojih je podneta tužba, povukle su se pred optužbama američke kompanije (uključujući i gigante kao što su Microsoft, Symantec, McAfee i druge). Ove kompanije će sada morati da plate i do 5 miliona dolara godišnje patentnom agregatoru RPX, koji se umešao i obećao pomoć u oslobađanju od tužbe kompanije IPAT.

 

CASP 01

 

Kompanija Kaspersky nije podlegla pritisku kompanije IPAT i odbila je sve predloge za vansudsko poravnanje i licencne ugovore koji su im ponuđeni. U junu 2012, posle više od tri godine sukoba i parnica, kompanija IPAT je priznala poraz posle odluke koju je Američki okružni sud za istočni okrug Teksasa doneo u korist kompanije Kaspersky Lab. Pored toga, sud je prihvatio zahtev na osnovu koga kompanija IPAT više ne može podneti bilo kakvu tužbu protiv kompanije Kaspersky Lab u vezi sa tim patentom.

Komentarišući pobedu kompanije Kaspersky Lab, Evegenije Kasperski, izvršni direktor i suosnivač kompanije, izjavio je: „Ovo je veoma važno dostignuće. Još 2008. sam rekao našim advokatima da se nećemo povući – idemo na sud i borimo se. Ovo nam je prvo iskustvo u bici za patentna prava i odlučili smo da se odupremo i da se borimo za svoja prava. Sada razmišljamo da uzvratimo udarac. Oni ne samo da iznuđuju novac, već i ugrožavaju tehnološki napredak„.


Izvor: Kaspersky


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar