| Vesti | Ostalo | Istraživanje o gubitku finansijskih podataka
Ostalo

Istraživanje o gubitku finansijskih podataka

uvodna

Agencija Harris Interactive je uradila istraživanje o načinima gubitka podataka korisnika računara, kao i o tome koliko se korisnici brinu o mogućnosti zloupotrebe takvih podataka posle gubitka istih. U izveštaju je naročita pažnja okrenuta na gubitak finansijskih podataka čija zloupotreba može najviše negativno da utiče na korisnika kome je taj podatak ukraden.

 

Postoji mnogo stvari koje mogu da ugroze korisnike računara i njihove podatke. Najgore od ovih pretnji su one koje ugrožavaju bezbednost bitnih podataka ili, još gore, poverljivost istih. Od svih ličnih podataka koje čuvamo onlajn, najviše brinemo o finansijskim podacima: 60 odsto korisnika iz Rusije, Amerike i Evrope, ispitanih u istraživanju koje je uradila agencija Harris Interactive u februaru i martu 2012. godine, reklo je da se najviše plaši zloupotrebe finansijskih podataka.

Odmah potom slede podaci o šiframa za onlajn usluge – 58 odsto korisnika se plaši gubitka ili krađe ovih informacija usled sajber kriminala. Zatim sledi strah od zloupotrebe ličnih mejlova i dokumenata, telefonskih imenika i različitih multimedijalnih fajlova. Uprkos ovim strahovima veliki broj korisnika skladišti podatke na mobilnim uređajima koji su slabo zaštićeni. Skoro 15 odsto ispitanika koristi svoje tablete za kupovinu kreditnom karticom preko interneta, koristi sisteme elektronskog plaćanja i slično. 12 odsto ispitanika radi sve to preko mobilnog telefona. Otprilike trećina (31%) ispitanika „poverava” lične podatke na kućnom kompjuteru ili laptopu.

Šta korisnici rade kako bi zaštitili podatke? Prema rezultatima istraživanja agencije Harris Interactive, samo nešto manje od polovine ispitanika (46%) pravi kopiju podataka na svim svojim uređajima. Oko 30% korisnika štiti važne informacije šifrom dok 32% tako štiti dokumenta. Ipak, ove mere očigledno nisu dovoljne, ali ukoliko bivaju primenjivane uz visokokvalitetni antivirusni softver mogu obezbediti pristojan nivo zaštite podataka. Najbolje rešenje je da koristite sigurnosni paket sa kompletnom zaštitom kao što je recimo Kaspersky CRYSTAL. Ovakav softver se uspešno bori sa opasnostima koje danas prete internetom, obezbeđuje sredstva za backup podataka i sigurno skladištenje informacija pod šifrom. Sve to će pomoći da zaštitite važne podatke od zloupotrebe, krađe ili gubljenja.

Kompletan izveštaj o istraživanju, koje je uradila agencija Harris Interactive, dostupan je na na web sajtu Kaspersky LAB-a.

Izvor: Kaspersky Lab

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar