| Vesti | Ostalo | IBM predstavlja mainframe računar zasnovan na Linuxu – LinuxONE
Ostalo

IBM predstavlja mainframe računar zasnovan na Linuxu – LinuxONE

IBM LinuxONE

Kompanija IBM je objavila značajno proširenje strategije razvoja mainframe računara, koja podrazumeva usvajanje tehnologija zasnovanih na otvorenom kodu i prihvatanje zajednice otvorenog koda. Cilj je stvaranje mogućnosti da se klijentima ponude najbezbednije i nabolje performanse, u dobu u kojem mainframe tehnologija sve više služi kao stub korporativne analitike i hibridnih cloud rešenja.

Uvođenjem najbezbednijih Linux servera, IBM predstavlja dva Linux mainframe servera pod nazivom LinuxONE. Ovi serveri su najsnažniji i najbezbedniji kompanijski serveri u industriji i projektovani su za ekonomiju koju predvode nove aplikacije i za eru hibridnih cloud rešenja. 

Šireći kapacitete softvera otvorenog koda, IBM će omogućiti upotrebu otvorenog koda i industrijskih alatki, kao i softvera Apache Spark, Node.js, MongoDB, MariaDB, PostgreSQL, Chef i Docker na z System platformi. To klijentima pruža mogućnost izbora, kao i fleksibilnost u razvoju hibridnih cloud rešenja.

 

IBM LinuxONE 1 T IBM LinuxONE 2 T

 

SUSE, koji omogućuje Linux operativnom sistemu distribuciju za mainframe, od sada će podržavati KVM, što će klijentima pružiti novu hypervisor opciju. Canonical i IBM su takođe najavili planove da uvedu Ubuntu distribuciju za LinuxONE i z System platforme. Saradnja sa Canonicalom donosi ekspertizu ove kompanije u oblasti cloud  rešenja i skaliranja na IBM z Systems platformi, dodadno proširujući svoj doseg i podršku.

 

IBM LinuxONE 3 T IBM LinuxONE 4 T

 

Ovo je najveća količina kodova za mainframe koja je odjednom priložena zajednici otvorenog koda. Kod je projektovan tako da podstiče digitalnu transformaciju, uključujući tehologiju IBM mainframe računara, što će preduzećima omogućiti da: identifikuju probleme, spreče kvarove, poboljšaju performanse na raznim platformama i obezbede bolju integraciju sa širom mrežom i cloud rešenjima.

 

 

„Pre 15 godina IBM je iznenadio IT industriju kada je instalirao Linux na mainframe računar, a danas više od trećine IBM mainframe klijenata koristi Lunux“, kaže Tom Rosamilija, viši zamenik predsednika IBM Systems odeljenja. „Mi nastavljamo sa posvećenošću zajednici otvorenog koda, tako što kombinujemo najbolje segmente sveta otvorenog koda sa najnaprednijim sistemima u svetu. Želimo da pomognemo klijentima da prihvate nove mogućnosti na mobilnim i hibridnim cloud platformama. Nastavljajući uspeh Linux operativnog sistema na mainframe računarima, mi nastavljamo da pomeramo granice koje postavljaju serveri koji nisu dizajnirani za sigurnost, performanse i ekstremnu skalabilnost.“ 

 

Izvor: IBM

 

Komentarišite na forumu