| Vesti | Mobile | iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch
Mobile

iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch

Apple Septembar

Sabiramo utiske sa predstavljanja novih Apple proizvoda

 

Prošao je i taj dugo najavljivani 9. septembar i Apple konferencija za medije, a nakon što se malo slegla prašina oko celokupnog događaja, mi smo odlučili da u kratkim crtama saberemo utiske.

S obzirom na to kolika su bila očekivanja, neki su se i razočarali. Apple je predstavio dugo očekivani iPhone 6 i to u dve verzije: iPhone 6 sa ekranom dijagonale 4,7 inča i iPhone 6 Plus sa ekranom od 5,5 inča.

Predstavljen je i Apple Watch, kao i Apple Pay mobilni sistem plaćanja.

 

Pritom, ukoliko nemate Apple TV, niste vlasnik Mac-a sa OS X 10.6.8 ili kasnijom verzijom operativnog sistema (i to sa Safari browser-om barem 5.1.10 verzije) ili nemate nijedan iOS uređaj (sa 6.0 ili nekom novijom verzijom) niste mogli da pratite live stream konferencije.

 

Apple Septembar 02

Apple Septembar 04

 

Ukoliko niste bili u prilici da pratite Apple konferenciju, možete pogledati sledeći video gde su ključni momenti konferencije sažeti u 11 minuta.

 

 

U skladu sa predviđanjima, Apple je zaista izbacio dve verzije novog iPhone-a. iPhone 6 ima ekran dijagonale 4,7 inča, dok iPhone 6 Plus ima ekran od 5,5 inča. Povećavanje dijagonale iPhone-a je svakako logičan potez, jer konkurencija na tržištu pametnih telefona odavno pravi veće ekrane za kojima je i veća potražnja. Ovo je redak slučaj kada kompanija Apple prati postojeće tržišne trendove, jer ih obično sama pravi.

 

Apple Septembar 07 T Apple Septembar 08 T

 

Novi iPhone 6 i iPhone 6 Plus imaju aluminijumsku zadnju masku i dosta su tanji od svojih prethodnika. U sledećem videu možete pogledati kakav utisak ostavljaju uživo.

 

 

Ipak, 9. septembra, na konferenciji za medije, Apple je u prvi plan stavio Apple Watch, a ne novi iPhone 6.

 

Apple Septembar 11 T Apple Septembar 12 T Apple Septembar 10 T

 

Radi se o minijaturnom računaru koji nosite na ruci poput sata, a koji, između ostalog, prati određene zdravstvene i fitness pokazatelje, prikazuje mapu i sl. Međutim, da biste mogli koristiti Apple Watch, morate imati jedan od novijih iPhone-a.

 

Apple Septembar 09 T Apple Septembar 05 T

 

Treba da izađu tri verzije ovog uređaja: Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition, a kupci će moći da biraju između 6 stilova narukvice za „sat“. Ono što je javnost do sada popularno nazivala iWatch, zvanično se zove Apple Watch i sa ovim proizvodom kompanija Apple izgleda stavlja tačku na tradicionalni prefiks „i“.

 

Apple Septembar 01

 

Pored raznih aplikacija koje će koristiti ovaj uređaj, sa njim ćete, kao i sa novim iPhone-om, moći da koristite Apple-ov sistem mobilnog plaćanja (koji koristi NFC tehnologiju), tzv. Apple Pay, još jednu novinu predstavljenu 9. septembra.

 

Apple Septembar 06 T Apple Septembar 03 T

 

Iako je do sada već bilo pokušaja da se uvede ovakav sistem plaćanja, on nikada nije zaživeo, ali se u Apple-u nadaju da će to promeniti. Bilo kako bilo, vreme će pokazati da li je za Apple ovo možda bio preveliki zalogaj (jabuke).

Što se početnih cena tiče, iPhone 6 će u Americi koštati 199$ uz ugovor, a iPhone 6 Plus  299$ uz ugovor. Na američkom tržištu bi trebali da se nađu 19. septembra, a Apple Pay bi trebao da zaživi u oktobru. Apple Watch se neće pojaviti u prodaji pre 2015. godine, a najavljena početna cena će mu biti 349$. Apple je najavio da će u toku ove godine predstaviti još novih proizvoda.

 

Izvor: The New York Times, The Verge

 

Komentarišite na forumu

A

Atila Gobor

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar