| Vesti | Mobile | Instagram redukuje vidljivost „potencijalno štetnog“ sadržaja
Mobile

Instagram redukuje vidljivost „potencijalno štetnog“ sadržaja

Iz kompanije Instagram navode da preduzimaju nove korake kako bi umanjili vidljivost „sadržaja koji je potencijalno štetan“ u svojoj aplikaciji. Čelnici takođe navode da algoritam pokreće način na koji su postovi poređani u korisničkom feed-u, kao i da će Stories-i umanjiti prioritet sadržaju koji „može da sadrži maltretiranje, govor mržnje ili može da podstakne nasilje“.

„Da bismo razumeli da li nešto može da prekrši naša pravila, pogledaćemo stvari kao što su to da li je natpis (caption) sličan natpisu koji je prethodno prekršio naša pravila“, objašnjava kompanija u saopštenju. Do sada je Instagram pokušavao da sakrije potencijalno nepoželjan sadržaj iz javnih delova aplikacije, kao što je Explore, ali nije promenio kako se to prikazuje korisnicima koji prate naloge koji objavljuju ovu vrstu sadržaja.

Najnovija promena znači da će postovi za koje se smatra da su „slični“ onima koji su prethodno uklonjeni biti mnogo manje vidljivi čak i pratiocima. Portparol kompanije Meta potvrdio je da bi „potencijalno štetni“ postovi ipak mogli da budu uklonjeni ako objava krši smernice zajednice.

Slična promena se dogodila 2020. godine, kada je Instagram počeo da smanjuje rangiranje naloga koji su delili dezinformacije koje su razotkrili proverači činjenica. Za razliku od te promene, međutim, Instagram kaže da će najnovija politika uticati samo na pojedinačne postove, a „ne na naloge u celini“.

Pored toga, Instagram kaže da će sada uzeti u obzir istoriju izveštavanja svakog pojedinačnog korisnika u način na koji naređuje njihove feedove. „Ako naši sistemi predviđaju da ćete verovatno prijaviti objavu na osnovu vaše istorije prijavljivanja sadržaja, prikazaćemo objavu niže u vašem feedu“, kaže Instagram.

 

Izvor: Instagram

 

Komentarišite na forumu…